Egy újabb Tasty receptet készítettem el, igaz némileg ezen is változtattam. Nem forgattam külön lisztbe a csirkemelleket sütés előtt, illetve Alix Traeger (a recept elkészítője) egy zsírosabb tejszínt használt fel hozzá. Én viszont egy zsírban szegényebb, 10%-os főzőtejszín mellett döntöttem.
Egyébként a Férjem némi aggodalommal fogadta a citromos csirke ötletét, de végül ízlett Neki. Legalábbis azt mondta. A gyerekek tányérjából is eltűnt, szóval ez egy visszatérő étel lesz a menünkön. Igen gyorsan-, és egyszerűen elkészíthető!
Nekem a lenti mennyiségből 1525 gramm kész ételem lett (köret nélkül), amit hat étkezésre osztottam el. Az ételem köret nélkül durván 2200 forintra jött ki a felhasznált alapanyagok ára alapján (ahogy eddig is, a felhasznált energia árát nem számoltam bele!). A köretem most basmati rizs volt, mert szerettem volna -egy alapvetően- gluténmentes étellel kínálni a családot.
Mint mindig, most is szeretném megjegyezni, hogy amennyiben fontos, hogy egészen biztosan gluténmentes legyen az ételünk, mindenképpen gluténtól megtakarított konyhában, gluténmentes főzésre/sütésre külön fenntartott eszközökkel (különösen fa esetében) érdemes megfőznünk az ételt. Minden ételérzékenység esetén fontos figyelni a keresztszennyeződések elkerülésére, azonban a glutén esetében talán a legkönnyebb hibát ejteni (elsősorban a szálló liszt miatt, illetve mert nem is gondolnánk mennyi mindenhez adnak a gyártók glutént).
Mivel gluténmentesség volt az egyik célom, ezért keményítővel sűrítettem. De ez természetesen lecserélhető, hiszen a keményítő nincs benne a TOP3-as alapanyaglistában, ami a szénhidrátdiétát illeti. Mehet helyette bele kölesliszt, teljes kiőrlésű barnarizsliszt, hajdinaliszt, gluténmentes zabliszt stb. Ha mindenképpen keményítő, akkor esetleg a borsókeményítő is szóba jöhet.
Ha nem fontos a gluténmentesség, akkor pedig teljes kiőrlésű búzaliszt, graham búzaliszt, esetleg durumliszt is felhasználható. Nekünk a teljes kiőrlésű rozsliszt annyira nem barátunk, de természetesen aki azt szereti, azzal is készíthető.
Ami még fontos lehet a recept kapcsán, hogy nem főztem le előtte egy adag húslevest, amiből tudtam volna kinyerni 2,5-3 deci levet. Sajnos a fagyasztónkban sem pihennek ilyen, és ehhez hasonló kincsek. Szóval leveskocka jó barátom volt és kisegített. De, ha Nektek van lefőzött (hús)levesből egy nagy pohárnyi lé, bátran használjátok fel azt hozzá!
Rizs helyett el tudom még képzelni (teljes kiőrlésű/durum) tésztával is, sütőben sült fűszeres steak burgonyával is.
Az év bármely szakaszában elkészíthető, semmilyen idényjellegű hozzávaló nincs benne. Ahogy fentebb írtam, könnyen lekészíthető, kezdő konyhatündérek is bátran készítsék el, nem lesz vele kudarcuk.
Ezt az ételt a magyar konyha/konyhaművészet alá soroltam a menüben, nem azért, mert azt gondolom, hogy ez egy kifejezetten magyar étel lenne, hanem mert fogalmam sincs hova sorolhatnám. Nézzétek el nekem :)
További receptek a magyar konyha menüben ide kattintva elérhetőek.
Szeletekre vágtam a csirkét, mind a két oldalukat megsóztam (a fenti sómennyiség felét használtam fel), borssal megszórtam.
Egy tapadásmentes serpenyőt vékonyan kikentem zsiradékkal és a fűszeres húsok mindkét oldalát barnára sütöttem.
Majd mikor kérgesek lettek a húsok, kiszedtem őket egy tányérra és a forró serpenyőbe öntöttem a vizet. Majd hozzáadtam a leveskockát is.
Mikor a leveskocka feloldódott, akkor a hússzeleteket visszatettem és további 15 percig hagytam főni őket.
Majd csomómentesen kikevertem a tejszínben a keményítőt és a húsokra öntöttem. Ekkor kicsit visszább vettem a hőfokot alatta. Folyamatos kevergetés mellett nagyjából 5-6 percig főztem még.
Meglocsoltam a frissen facsart citromlével, a maradék sóval. Citromkarikákkal díszítettem és megszórtam petrezselyemmel.
Basmati rizzsel, forrón tálaltam.
Elkészítettem burgonyás körettel is. A körethez 1050 gramm közel azonos méretű burgonyát alaposan megmostam és kettévágtam őket. Majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam a burgonyákat, úgy, hogy a lapos felük volt lefelé. Majd megkentem egy ecset segítségével olajjal (olajsprayvel is lehet természetesen) a tetejüket, megszórtam sóval őket. Fóliával fedve 30 percig sütöttem a krumplikat 200°C-on. Majd levettem a fóliát róluk, egy krumplinyomóval kicsit megtörtem a tetejüket és megszórtam sajttal (60 gramm reszelve), petrezselyemmel. Visszatoltam további 10 percre a sütőbe.
A burgonyáim sütés utáni súlya -nekem!- 859 gramm lett. 100 grammban 125 kalória, 3,55 gramm zsír, 23 gramm szénhidrát és 4 gr fehérje lett. Glikémiás indexe nagyjából 70% körüli. Kérlek ne feledjétek, ezek az adatok csak hozzávetőlegesek!
Adag 6
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
A táblázatban szereplő értékek hozzávetőleges/irányadó adatok, azoknak pontosságáért felelősséget a Finomat másképp blog nem tud vállalni!
Az étel (köret nélkül) glikémiás indexe nagyjából 10% körüli.