Kifejezetten magyar eredetű ételről beszélhetünk. Sokan paprikás csirkeként ismerik és bizony különbözik a csirkepörkölttől, hiszen utóbbihoz nem szokás tejföl keverni. Mint a töltött káposztánál, úgy itt is, ahány ház, annyi szokás. Alapvetően tartalmaz némi paprikát és paradicsomot, de sokan nem tesznek bele zöldségeket. Olvastam már olyat is, hogy akad gombás változata is. Vannak akik szalonnát pirítanak a csirke alá. Ugyan én ,,csak" csirkecombot használtam fel hozzá, azonban nagyon sokan egy egész csirkét dolgoznak fel hozzá.
A wikipédia írása alapján, a Magyar nemzeti szakácskönyvben jelent meg először nyomtatott formában a receptje, még 1830-ban.
Nagy általánosságban elmondható, hogy ez az étel az alapja a hortobágyi húsos palacsintának is. Ezt a paprikás csirke alapot darálják le és töltik be a palacsintákba. (Bár én általában sertéshúst használok hozzá 🫣)
Köret
Talán a köret kérdése nem is lehet vita tárgya. Az éttermek többségében legalábbis nokedlivel kínálják. Nálunk most durum tésztával készült el, mert a gyerekeink valamilyen érthetetlen oknál fogva nem rajonganak a nokedliért. Remélem kinövik 😬Egyébként érdekességképpen: Frank Júliánál úgy olvastam, hogy pirított morzsa nélküli túrógombóccal (kaprosan) is szokás felszolgálni.
Nekem a lenti mennyiségből ~2100 gramm csirkepaprikásom lett (köret nélkül) és ez ~ 2840 forintunkba került (természetesen ez csak nagyjábóli összeg és 2023 júliusi árak alapján számolva).
Akciósan vásároltuk a csirkecombot (alsó-felső vegyesen). Én csak paradicsomot tettem bele (paprikát nem), de amúgy is szezonja van, nem volt nagy költség. Szalonnából kolozsvárira esett a választásom. Tejfölből saját márkás után nyúltam és most 20%-os zsírtartalmúra esett a választásom.
A köret szintén saját márkás, durum tészta volt.
Kezdő konyhatündéreknek is ajánlom, egyszerűen elkészíthető étel. Ideális évszaknak a nyarat jelölöm meg, hiszen a paradicsomnak (és ha más tesz bele, akkor a paprikának is) ekkor van szezonja.
A csirkecombokat megmostam és bőrüket leszedtem.
Felkockáztam a kolozsvári szalonnát, lábosba tettem és kis hő fölött melegíteni kezdtem.
Mikor egy kevés zsiradék kivált a szalonnából, hozzáadtam az apróra felkockázott vöröshagymát, majd mikor a vöröshagyma kapott egy kis barnás színt, hozzáadtam az összetört fokhagymákat is.
Ezt a szalonnás-hagymás egyveleget megszórtam a pirospaprikával és sóval, öntöttem rá 500 ml vizet, majd rárakosgattam a megtisztított csirkecombokat is. Fedő alatt puhára pároltam.
Majd hozzáadtam a vékony szeletekre vágott paradicsomot is. Tovább főztem fedő alatt, hogy a paradicsomszeletek is összeessenek.
Mikor már látszik, hogy a hús elvált a csonttól (tehát kellően megpuhult), akkor kevertem ki a tejfölt a liszttel csomómentesen, némi forró folyadékkal, amit a hús alól mertem ki. Ezt a meleg, tejfölös -lisztes egyveleget pedig visszaöntöttem a húsokra.
Megszórtam őrölt köménnyel és őrölt fekete borssal is.
Sajnos kihalt a petrezselymünk a kertből gondatlanságom okán, ezért most szárított petrezselyemmel szórtam tálalás előtt.
Adag 6
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
A fenti táblázatban szereplő értékek csupán hozzávetőleges/irányadó adatok és 100 gramm kész ételre vonatkoznak, köret nélkül.
Hozzávetőleges glikémiás indexe 10% körüli.