Bevezető – Cukormentes babapiskóta
A blogon már van fent egy babapiskóta-recept, azonban az szaggatható, tehát gyúrt tésztás változat és talán hátránya, hogy sütést megelőző este össze kell állítani a tésztáját.
Viszont ha az eredeti babapiskóta receptjét nézzük, akkor ugye az, ahogy a neve is mutatja, egy piskóta. Tehát egy felvert, készíthetjük hideg és meleg úton is. Lentebb, a hideg úton készített változatot olvashatjátok.
Kérlek, ne olyan babapiskótára számítsatok, mint amilyenek a bolti társai. Szerintem még akkor sem lehet a bolti állagot teljes elérni -már ha ez egyáltalán célunk-, ha cukrosan készítjük otthon a babapiskótát. Ez a lenti verzió cukormentes is, némi teljes kiőrlésű liszttel. Legyetek megértőek vele 😏
A cukor ebben az esetben (is) sokat ad az élvezeti értékéhez a kész süteménynek, nem feltétlen ízben, inkább állagban. Persze a cukormentes sem rossz, de nyilván a cukornak számos olyan hatása van leginkább a tészta állagát tekintve, amit nem igen tudunk elérni cukoralkohollal/édesítőszerrel. Ezt el kell fogadni (vagy kompromisszumot kötni, kinek-mi).
Mikor kivettem őket a sütőből, az első pár órában egészen puha, ténylegesen tortába való piskóta állaguk volt, azonban nagyjából fél nap után a levegőn, a bennük lévő folyadék elillan és viszonylag roppanósra tud szikkadni még a cukormentes változat is. Igazándiból meglátásom szerint egyik állapottal sincs baj. Amúgy is általában olyan desszertekhez használjuk fel, amelyek krémesek, szóval mindenképpen át fog ázni, és ismét felpuhul a felhasználáskor.
Néhány javaslat az elkészítéshez
- Talán írnom sem kellene, de igen fontos, hogy a tojásokat gondosan válasszuk szét, ne keveredjen a sárgája és a fehérje.
- Persze az eszközeink is mindig legyenek tiszták, de fehérje felverésére használt eszközeink esetében erre kiemelten figyeljünk.
- Ha cukrosan készítenétek el -lent megadom a cukor mennyiségét is- akkor a tészta formázása után szórjátok meg porcukorral a nyers tésztát, mielőtt sütőbe toljátok. Ezzel kap egy vékony, ropogós állagot. Ezt a lépést édesítőszer esetében elhagyhatjuk, kipróbáltam: semmi különbség a szórt és a sima között.
- Ha szeretnétek adhattok a tésztához némi holland kakaóport, de a kakaópor mennyiségét vegyétek el a liszt mennyiségéből (tehát lisztből annyival kevesebbet használjatok fel).
- Ha túl forró sütőbe toljuk a tésztát, felhólyagosodik a tészta miközben sül.
- Bár én nem tettem hozzá, adható a tésztához vanília paszta, vanília rúd kikapart belseje.
- Ha ropogósabb állagot szeretnétek, adhattok hozzá egy csapott evőkanál keményítőt.
- A liszteket szitáljátok át.
- Szerintem kezelhetőbb a tészta, ha porrá őrölve adjuk hozzá az édesítőszert.
Mennyibe került az elkészítése?
A lenti hozzávalók mennyiségéből nekem 15 darab lett.
(Az első próbasütés volt, a másodikat már azért sütöttem mert egy tisztes adag tiramisuhoz nem volt elég a 15 darab belőle.)
Fordított lisztarányokkal készítettem, és xilit plusz édesítőszert használtam fel az ízesítésére. A jövőben szeretném kipróbálni simán xilittel is. Mert utóbbiból van lehetőség annyit adni a tésztához, mint amennyi cukrot kellene. Ha kipróbáltam, beszámolok róla itt.
Tehát a kész sütés utáni súlyom 158 gramm lett, 15 darab, és a ténylegesen felhasznált alapanyagok alapján számolva 366 forintunkba került (2023 áprilisában, energiaárak számolása és egyéb járulékos költségek számolása nélkül).
Talán a megformázása igényel némi gyakorlatot, ezért talán nem ez lenne az első recept, amit kezdő konyhatündéreknek ajánlanék, de gyorsan bele lehet jönni, ha nekem sikerült…másnak is, ez tuti 😎
Apropó formázás: nagy habkinyomófejet használtam, egészen pontosan ezt:
Babapiskóta bármikor készíthető, semmilyen különleges hozzávalót nem igényel, csupán kedvet a habzsákozáshoz, sütéshez 🙂
Cukormentes babapiskóta
Hozzávalók
Elkészítése
-
Legelőször szétválasztottam a tojásokat.
-
Először a sárgáját kevertem ki -géppel- 10 gramm édesítőszerrel, addig, míg kissé világos árnyalatú, enyhén habos, lyukacsos állagú nem lett a tojások sárgája.
-
Majd egy teljesen száraz, tiszta edényben habbá vertem a fehérjét. Pár perc után, hozzáadtam a maradék 10 gramm édesítőszert és addig vertem a tojások fehérjét, míg krémes, lágy, de már a formáját megtartó hab nem lett belőle. Nem szabad túlverni, hogy törjön!
Ekkortájt talán érdemes már bekapcsolni a sütőt, hogy a formázás végére, már meleg legyen. Mivel a tészta kissé hajlamos a terülésre, ezért jó, ha a formázás végén a lehető leghamarabb sütőbe tudjuk tolni őket. -
A liszteket átszitáltam.
-
A sárgájához adtam a felvert fehérjét és egy spatula segítségével óvatos, de határozott mozdulatokkal átkevertem. Majd hozzáadtam több részeltben a liszteket is. Addig kevertem, míg egyneművé nem vált.
-
Habzsákba töltöttem a tésztát, a formázáshoz a fenti képen szereplő fejet választottam. Sütőpapíros tepsire nyomtam és 170°C-os (alsó-felső) sütőbe toltam.
Ha szeretnétek, ekkor megszórhatjátok porrá őrölt édesítővel a tetejüket. Ha esetleg olyan sütőtök van, amelyen van párásító funkció, akkor arra most nem lesz szükség, ne használjátok kérlek! A babapiskótának nem tesz jót a párás sütőtér. -
12-13 perc alatt készre sültek nekem, érdemes rájuk nézni többször. Miután megsült, szerintem érdemes kicsit várni, és utána egy éles késsel alájuk nyúlni, úgy leszedni a sütőpapírról. Ekkor még puhák lesznek, könnyebben is törnek, de néhány óra után egyre szárazabbá, roppanósabbá válnak.
Adag 15
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 362kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 10.15g16%
- Telített zsír 3.1g16%
- Transzzsír 0.04g
- Koleszterin 367mg123%
- Nátrium 138mg6%
- Kálium 177mg6%
- Összes szénhidrát 51g17%
- Élelmi rost 3.46g14%
- Cukrok 0.47g
- Fehérje 18g36%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A fenti táblázatban és a holnapon mindenhol feltüntetett tápanyagértékek csak hozzávetőleges/irányadó értékek! 100 gramm kész ételre számolva szerepelnek.
Hozzávetőleges/irányadó glikémiás indexe a kész babapiskótának 30%.