Rém unalmas lehetek azoknak, akik rendszeresen időt töltenek a blogomon, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy amikor ide a receptek elejére írok egy árat, az senki ellen sem szól részemről! Sem a boltok, a piaci árusok, a pékségek vagy éttermek ellen! Szerintem nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy amikor kijön egy ekkora vekni 900 forintra otthon a konyhánkban, akkor ismerjük (f)el, hogy okkal kerülne akár dupla ennyibe, ha készen megvesszük valahol. Egy üzletnek számos olyan költséggel kell számolnia (a haszonszerzés utáni vágy mellett), amivel nekünk, akik inkább otthon készítjük el, nem szükséges.
Persze, ki-milyen vastagra vágja, de szerintem ebből 10-12 szelet simán kijön, egy szelet így körülbelül 85 forint körül mozog (míg nem felejtem: 2022 november elején...) Meglátásom szerint, ez a süti bármelyik évszakban készíthető a hozzávalók tekintetében. Ez egy tömörebb, kalóriában igen dús sütemény, így kóstolás után, mégis inkább a hűvösebb hónapokra ajánlanám. Kezdő konyhatündérek is bátran készítsék el, mert nem igen lehet elrontani!A banánokat megpucoltam és egy villa segítségével alaposan összetörtem.
Kimértem a lisztet, rá a szódabikarbónát, a sót, az édesítőszert és alaposan elkevertem.
A zsiradékot felolvasztottam, hozzáöntettem a száraz hozzávalókhoz, majd ráütöttem a tojást is. Ekkor rámértem az egy evőkanál ecetet is.
Nekem itthon feles, negyedes dió volt itthon (szóval egész szemek nem igen), így nem vágtam durvára, csak beleszórtam a nyers tésztába.
Átkevertem és sütőpapírral bélelt kenyérformába öntöttem a masszát.
180°C-os, előmelegített sütőbe tettem (alsó-felső) és nagyon hosszan, majd 50 percig sütöttem. Többször ránéztem és tűpróbával ellenőriztem, de kellett neki az 50 perc. Nem égett meg, szép kérge lett alul-felül. Porrá őrölt édesítőszerrel szórtam, mikor kissé kihűlt vágtam fel.
Adag 10
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
A fenti táblázatban szereplő adatok hozzávetőleges/irányadó értékek. Glikémiás indexe a banánkenyérnek nagykából 50% körüli.