Eper vagy szamóca?
Sokszor parázs vita tud kialakulni a megnevezést és a különbségeket illetően, ezért gondoltam rögtön ezzel kezdeném: van-e különbség az eper és a szamóca között? S ha igen, akkor mi?
Tehát az eper az eperfa gyümölcse, összességében elmondható, hogy szabadon/vadon nő. Gyümölcse éretten igen édes. Befőttek, lekvárok, turmixok alapanyaga is lehet, de a pálinka-, és gyümölcsborkészítők sem vetik meg. Fája egyébként igen kemény, leginkább hordókészítéshez szokták felhasználni.
[caption id="attachment_11529" align="aligncenter" width="1024"] Eperfa (Forrás képre kattintva elérhető)[/caption]Szamóca vagy másik nevén a földi eper Magyarországon őshonos. Alapvetően a földön, a földhöz közeli helyeken terem. Levelét a népgyógyászat teaként felhasználja.
[caption id="attachment_11530" align="aligncenter" width="640"] Földi eper / Szamóca (forrás képre kattintva elérhető)[/caption]Az én krémlevesen földi eperből készült, s őszintén megvallom Nektek engem nem bánt ha valaki a két gyümölcsöt „összetéveszti”, én magam sem hiszem, hogy mindig helyesen használom.
Mivel nyakunkon a tavasz, aztán kettőt pislogunk és itt is lesz a nyár, megragadom az alkalmat, hogy figyelmetekbe ajánljak kettő szamócafagylaltot:
Maga a leves vegán, nem használtam fel hozzá tejszínt vagy bármilyen egyéb állati eredetű összetevőt. Viszont a tetejére, díszítésként nyomott tejszínhabra ez nem igaz. Keményítővel sűrítettem, így alapvetően gluténmentes lett, viszont ha Ti nem ragaszkodtok a sűrű leveshez - mi úgy szeretjük- akkor akár az is elég lehet, amennyit a pürésítéssel/önmagával sűrűsödik. :)
Oly sokszor írtam már, de talán nem lehet elégszer, hogy amennyiben gluténérzékeny az ebéd-, vacsoravendégünk, akkor kiemelten fontos, hogy ne legyenek az alapanyagok keresztszennyezettek. A konyhánknak és az eszközeinknek is maradéktalanul gluténmentesnek kell lenniük, bármily furán is hangzik ez egy glutént gond nélkül fogyasztó számára. A glutén száll/tapad, nem is gondolnánk laikusként mennyi helyen megbújhat és okozhat bajt az arra érzékenynek.
Édesítőszerből xilit pluszt használtam, de természetesen mindenki olyat tegyen bele amit diétájába használ. Ha cukor mellett döntenétek, akkor kb 150 gramm cukrot tanácsolnék, de persze kóstoljatok, hiszen ízlés dolga, ki mennyire szereti édesen.
Szamócából fagyasztottat használtam, méghozzá az Agrosprint márkából az 1 kg-os kiszerelést (amit én speciel a Lidl-ben (nem fizetett reklám 😏) szoktam beszerezni 1099 forintos áron.
Tehát vegán is, gluténmentes is, hozzáadott cukormentes is, talán nincs is benne semmi, ahogy az öreg vicc mondja 😎
Kezdő konyhatündéreknek is sikerük lesz vele, rettentő egyszerű elkészíteni.
A levesem készen 1577 gramm lett nekem, és ez nagyjából - energiaárakkal és munkadíjjal 😅 nem számolva - 1154 forintunkba került (2024 február). Én ezt az adagot úgy terveztem, hogy 5 felé fogom osztani, így nagyjából 220-250 forint volt egy adag leves :)
Kimértem a fagyasztott szamócát és egy fazékba téve 1 liter vízzel feltettem főni.
Majd megszórtam az édesítőszerrel, a vanília kivonatot is hozzáadtam, a frissen facsart citromlevet ráönöttem.
Fedő alatt addig főztem, míg meg nem puhultak az eperszemek. Majd egy botmixerrel pürésítettem.
Kimértem a 40 gramm keményítőt és 1 dl hideg vízzel elkevertem. Majd mikor már csomómentesre kavartam, hozzáöntöttem a már homogén állagú leveshez. Még néhány percig, kavargatva főztem, míg kellően besűrűsödött.
Miután kihűlt, további 1-2 órát a hűtőbe tettem. Friss tejszínhabbal, mentalevéllel és néhány szem eperrel tálaltam.
Adag 5
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
A fenti táblázatban és a teljes blogon feltüntetett tápanyagértékek csak hozzávetőleges/irányadó adatok! Kérlek, ezt tartsátok szem előtt! A nagyjábóli glikémiás indexe a kész levesnek 10% körüli.