Bevezető – Gyümölcsös kevert sütemény
A nyár elején igen sokszor kaptunk innen-onnan egy-egy adag cseresznyét, amiért rettenetesen hálás voltam. Nekünk idén még csak egy szem árválkodott és érett gyönyörű pirosra a fiatal fánkon, így abból igen szegényes lett volna cseresznyés kevert sütink, de négyfelé se igen tudtuk osztani. 🙂
Hozzáteszem, annyira bejött ez a süti a srácoknak, hogy készítettem sárgabarackos verziót is, mikor kifogytunk a cseresznyéből. Szóval senkit se tántorítson el a cseresznye hiánya a süti elkészítése kapcsán, bátran kísérletezzetek más idény gyümölcsökkel.
Sőt a Férjem munkahelyére sült „csak” finomlisztes, kristálycukros változata is. 🙂 Üresen érkezett haza a doboz, bízom benne, hogy volt sikere.
Maga a sütemény egy igazi kalóriabomba, apró kockákra érdemes vágni (higgyetek nekem…) és keveset enni belőle (legalábbis annak, aki ügyelne idomaira).
Édesítőszerként xilitet használtam, nem próbáltam másféle édesítőszerrel, mondjuk például négyszeres erejűvel. Nem tudom hogyan viselkedne a tészta, állagát tekintve, ha kevesebb szilárd halmazállapotú alapanyag kerülne bele. Ha kipróbáljátok, kérlek írjátok meg nekem itt hozzászólásban vagy akár Facebookon is. A lisztek tekintetében 30% teljes kiőrlésű-, és 70% finomliszt került bele (hogy miért nem fordítva, tehát 70% teljes kiőrlésű és 30% fehér, arról korábban itt írtam), készítsétek bátran a „helyes” lisztarányokkal, maximum kicsit több folyadékot igényel majd.
Korábban 150 ml zsiradékkal készítettem, ezt újabban lecsökkentem 100 ml-re. A jövőben valószínűleg még fogok próbálkozni a zsiradék minimalizálásával (ami még nem megy az állag rovására).
Egyszerűségéből adódóan teljes lesz a siker kezdő konyhatündérek/gyerekek számára is. A gyümölcsök variálhatósága miatt, egész évben készíthető, különleges alapanyagot nem igényel az elkészítése.
További recepteket desszert témakörben, ide kattintva találtok.
Gyümölcsös kevert sütemény
Hozzávalók
Elkészítése
-
Bekapcsoltam a sütőt 160°C-ra (alsó-felső sütési opcióra).
Kimértem a liszteket, hozzáadtam a sütőport, az édesítőszert, elkevertem a száraz hozzávalókat alaposan.
-
Majd rámértem a zsiradékot, ráütöttem a tojást, hozzáöntöttem a tejet és mindezt szintén igen alaposan összekevertem, míg homogén állagú nem lett a tésztám. Egy, a palacsinta tésztájánál sűrűbb, de a nokedlitésztánál lágyabb állagú tésztám lett.
-
Én egy 27x27-es tepsit béleltem ki sütőpapírral. Beleöntöttem a masszát, majd a megmosott, magnélküli cseresznyeszemeket beleszórtam a tésztába.
-
Eddigre felmelegedett a sütőm is. 35 perc alatt átsült a süteményem, de a sütési idő függ a sütő teljesítményétől is. Lehet több, kevesebb is, ezért érdemes ránézni és tűpróbának alávetni a sütinket.
-
Kicsit hűlni hagytam, kockáztam és őrölt xilittel szórtam meg.
Adag 10
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 264kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 10.5g17%
- Telített zsír 1.38g7%
- Transzzsír 0.02g
- Koleszterin 19.1mg7%
- Nátrium 107mg5%
- Kálium 112.4mg4%
- Összes szénhidrát 41.4g14%
- Élelmi rost 2.23g9%
- Cukrok 3.24g
- Fehérje 5.32g11%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A fenti táblázatban szereplő adatok tájékoztató/irányadó értékek és 100 gramm megsült süteményre vonatkoznak!