Opciók nyomtatása

Hentes tokány durum szarvacskával

hentes-tokany-cukormentes

Hentes tokány durum szarvacskával

Tokány iránti rajongásunk mit sem csökkent az elmúlt időszakban, s a temesvári-, valamint a borsos verziók után most a hentes-változat került terítékre. Korábban is írtam, sajnos nem egy alakbarát ételről van szó, hiszen mindegyik alapját képzi a szalonna, ellenben nagyon finom -igazságtalanság :D -. Most durum tésztára esett a választásom a köret kapcsán, de meglátásom szerint a nokedli vagy éppen a rizs is kiváló választás mellé. Maga a tokány alapvetően gluténmentes, így ha a köretválsztás során rizs mellett döntünk, akkor gluténmentes ételt szolgálhatunk fel. Természetesen a keresztszennyeződés elkerülésére kiemelten kell figyelni, ha a megvendégeltek között akad gluténra érzékeny! Én most sertéstarjából készítettem, sűrű és rövid lével, csíkokra vágott hússal. Picit több szalonna került alá az én esetemben mint terveztem, mert a 20 dkg helyett 25 dkg szalonna került a mérlegre. Egyrészt nem szerettem volna problémázni a Hölgynek ezen, másrészt apalvetően nem szoktunk leülni „szalonnázni“, így tudtam, ha nem használom fel, annak pazarlás lesz a vége. Egész évben készíthető, nincs olyan összetevője, amely alapján szezonálisnak lehetne mondani. Kezdő konyhatündérek is bátran elkészíthetik, hiszen nekem is sikerült, másnak is fog!
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok ,
Nehézség Kezdő
Idő
Főzési/sütési idő: 60 perc Teljes Idő: 1 óra
Adag 4
Kalóriák 2907
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Hozzávalók
  • 250 g füstölt szalonna
  • 85 g vöröshagyma (pucolt súly - kisebb fej)
  • 15 g fokhagyma (pucolt súly)
  • 900 g tarja
  • 180-200 g uborka (csemege)
  • 7 g
  • 50 g paradicsompüré (3-4 evőkanálnyi)
  • 600 ml víz
  • 1 csipet természetes édesítőszer
  • 2 g őrölt, fekete bors
  • Hozzávalók a körethez
  • 500 g szarvacska tészta (szárazon mérve)
  • víz
  • 8 g
  • 1 ek extra szűz olívaolaj (elhagyható)
Elkészítése
  1. Hosszú csíkokra vágtam a szalonnát, majd kis hő fölött pirítani kezdtem őket. 

  2. Majd szintén vékony szeletekre felvágtam a vöröshagymát, összezúztam a fokhagymákat is. Mikor a szalonna zsírt eresztett, elsőnek a vöröshagymát, majd miután az üvegesre párolódott, a fokhagymát is hozzáadtam. 

    Érdemes a fokhagyma hozzáadása után többször átkavarni, figyelni rá, mert a fokhagyma gyorsan meg tud égni!
  3. Felcsíkoztam a tarját is, majd a hagymás-szalonnás egyveleghez adtam. 

  4. Felöntöttem nagyjából 600 ml vízzel és fedő alatt, kis láng fölött hagytam puhává főni a húst.

  5. Időnként átkverertem, majd miután megpuhultak a húsdarabok, hozzáadtam a paradicsomopürét is. 

  6. Megszórtam sóval, borssal és a csipet édesítőszerrel. Addig hagytam főni, míg el nem főtt a leve, sűrű lé maradt rajta. 

  7. A tésztát forrásba lévő vízbe öntöttem és 10-12 perc alatt készre főztem. Leszűrtem, 1 evőkanál extra szűz olívaolajjal meglocsoltam, sóval megszórtam és átkevertem. 

  8. Forrón tálaltam. 

Táplálkozási adatok

Adag 4


Mennyiség adagonként
Kalóriák 242.09kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 17.5g27%
Telített zsír 4.6g23%
Transzzsír 0.09g
Koleszterin 54.7mg19%
Nátrium 356.4mg15%
Kálium 255.8mg8%
Összes szénhidrát 2.9g1%
Élelmi rost 0.19g1%
Cukrok 0.52g
Fehérje 16.6g34%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek. 

A hentes tokány  teljes súlya főzés után nekem 1201 gramm lett. Glikémiás indexe 10% körüli lett. 

Kulcsszavak: húsos fogás, tojásmentes, cukormentes, gluténmentes, tejmentes,
Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!