Bevezető - Fügefagylalt
Még két évvel ezelőtt kaptunk a szomszéd néniéktől egy hajtást a fügefájukról és bár tavaly csupán egy szem füge érett meg rajta, idénre igen terebélyesre nőtt, s bizony csak úgy termi a szebbnél-szebb fügéket. S bár magas cukortartalma miatt nem a legideálisabb gyümölcs, inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel élőknek, én egyáltalán nem tudok -és nem is igen szándékozok- neki ellenállni.
Korábban már íródott cikk a fügéről, mely az 2021 augusztusában megjelent
Ízparancsolat magazinban olvasható,
ide kattintva.
[embed]https://youtube.com/shorts/P739nAETKLw?feature=share[/embed]
Első gondolatom az volt, hogy mascarpone sajttal készítem, de aztán úgy döntöttem, jó lenne megpróbálni
natúr joghurttal (sima saját márkás 3%-os zsírtartalmú), mert zsírban szegényebb fagyit kapnék. Nem igen fűszereztem, csupán édesítettem (a gyerekek válogatóssága miatt), de
bátran próbáljátok ki például gyömbérrel vagy őrölt szegfűszeggel ízesítve.
- Került a fagyi alapjába egy csapott kávéskanálnyi xantán, de ez elhagyható! Ez egyfajta állagjavító, ezzel elérhető, hogy kivéve a fagyasztóból krémesebb állagú fagyit kapunk. Csínján kell vele bánni, ugyanis ha picit is több kerül a fagyiba, gumis állagú lesz a végeredmény (tapasztalatból beszélek! 😬). A szervezetre veszélytelen anyag. Én itt vásároltam belőle.
- Nincs benne glutént tartalmazó hozzávaló -gluténérzékenyek esetében a keresztszennyezettségre is mindenképpen figyelni kell!- és tojásmentes desszert!
- Édesítőszerből xilit pluszt használtam, de bármilyen más édesítővel is fog működni legyen szó természetesről, mesterségesről vagy akár mézről/cukorról -ha valaki nem cukormentesen készítené-.
- Tetejére ebből az édes öntetből tettem, de természetesen ez is elhagyható, illetve a tejszínhab is.
Fogalmam sincs mennyibe szokott kerülni a füge, de olyan 1100 forint körülire írta a
Kalóriabázis, így ezzel számoltam. Energiaárak beszámítása nélkül 1 gombóc, 45 grammos fagyi 42 forintba került.
Korábban már írtam, azért ide másolom, ha új Olvasó lennél a blogon:
Az, hogy leírom, mennyibe került egy gombóc fagyi, egy tál étel vagy éppen 1 darab zsemle elkészítése, egyáltalán nem a szakácsok, pékek, éttermek/kifőzdék ellen irányul, nem az ő bírálásukra születnek ezek a sorok. Szeretem látni, hogy mi- mennyibe kerül és lássuk be ezek a számok nem tartalmazzák a
-
- kényelmet (hiszen én állok a konyhában, többek között időm, energiám fektetem az étel elkészítésébe)
- nekem nincs óradíjam, sem bérköltségem
- a konyha bérleti díját beszámoljuk a hitelünkbe :)
- egyéb járulékos költségekkel sem kell számolnom, mint pl.: különböző engedélyek, marketing tevékenység stb.
És ettől függetlenül, alkalmanként mi is megyünk étterembe, fagyizunk-sütizünk cukrászdában, veszünk pékárut a közelben lévő pékségből is!
További fagyirecepteket ide kattintva olvashattok a blogon!