A Zila kávéház egyik cikkében volt szerencsém olvasni, hogy bár sokan tévesen osztrák finomságnak gondoljuk a linzert, valójában magyar eredetű süteményről van szó. Egy bizonyos Müller Antal nevű úrnak köszönhetjük, aki az 1848-as szabadságharcban résztvevő, Linzer Rudolf főhadnagyról nevezte el ezt a mai napig igen népszerű desszertet.
A sütemény egyébként az 1827 óta működő, Ruszwurm cukrászdában készült el először Antal kezei alatt. Az alapító, Richter Lénárd segédje volt Müller Antal, aki nem mellesleg a cukrászat szabadságharcosa néven is ismertté vált. A szabadságharc során ismerkedett meg Rudolffal, s az iránta érzett tisztelete jeléül, megalkotta és elnevezte róla süteményét, a linzert. (További érdekességek a Ruszwurm cukrászdával kapcsolatban, itt).
Egyébként ha tehetitek látogassatok el a Ruszwurmba. Megvallom őszintén, mi talán 2 évvel ezelőtt voltunk ott elsőnek és igazi kuriózum! Igaz picike, és előfordul, hogy várni kell a szabad helyre, de megéri! Szégyen vagy nem, mi nem is azért tértünk be hozzájuk, mert egy igazán szép múlttal bíró épület. Hanem mert akkortájt olvastuk Berg Judit: Az őrzők című művét, amely a Budai Várban játszódik és szerettük volna megnézni a könyvben olvasott helyszíneket :) hát így jutottuk el többek között, ebben az elragadó cukrászdába is.
A linzer tésztáját a gyúrt omlós tésztákhoz soroljuk, s igen magas a zsiradék aránya a tésztában. Ebből kifolyólag igyekeznünk kell gyorsan dolgozni vele, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a benne lévő zsiradék. Ha túl sokáig gyúrjuk, dolgozunk vele, akkor széteshet, morzsalékossá válthat a süteményünk! Mindenképpen érdemes az alapanyagok összegyúrása után, hűtőben pihentetni a tésztát, hogy kellően vissza tudjon hűlni a zsiradék.
A tésztához adhatóak darált olajos magvak (dió, mandula, mák stb.), illetve akár cukrozatlan kakaópor is, de ügyeljünk rá, hogy ezeknek az alapanyagoknak a súlya levonásra kerüljön a lisztek súlyából. Tölthető egyéb krémekkel is a lekvár helyett. A nyers tésztát körülbelül 1,5 centiméter vastagságúra nyújtsuk, enyhén lisztes felületen.
Bár minden sütő más és más, nagyjából 180°C-on, 8-10 perc elég kellene, hogy legyen.
A lenti hozzávalók mennyiségéből nekem picivel több, mint 500 gramm betöltött, kész süteményem lett. Édesítőszerem most xilit plusz volt. A többi hozzávalóból saját márkás termékeket használtam. Vaj helyett margarin került bele. Porrá őrölt édesítővel szórtam, de akár olvasztott, cukormentes csokoládéval is lehet csurgatni.
Ahogy eddig, úgy most sem számoltam az energiaárakkal, tehát csak a ténylegesen felhasznált alapanyagok beszerzési árával. Nagyjából 650 forintunkba került ekkora mennyiségű sütemény elkészítése (2023 április).
További desszertreceptek a blogon, itt :)
Rövidke/short videó az elkészítéséről YouTube csatornámon 📹
Kimértem a liszteket, majd hozzáadtam a felkockázott zsiradékot. Gyors mozdulatokkal elmorzsoltam a liszttel.
Majd rászórtam az édesítőszert, a sót, a reszelt citrom héját és a tojások sárgáját is.
Néhány mozdulattal átgyúrtam, míg összeállt a tészta.
Fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem 30 percre.
Enyhén lisztezett felületen, nagyjából 1,5 cm vastagra nyújtottam és kiszaggattam a tésztát.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a kiszaggatott tésztákat.
180°C-os sütőben, 8-10 perc alatt megsütöttem őket.
Hagytam kihűlni, majd cukormentes baracklekvárral töltöttem.
Porrá őrölt édesítőszerrel szórtam és jól záródó dobozba rakosgattam őket fogyasztásig.
Adag 6
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
A fenti táblázatban szereplő adatok hozzávetőleges értékek és 100 gramm kész termékre vonatkoznak. Glikémiás indexe a linzernek nagyjából 30%.