Már nagyon sokszor készítettem ezt a főételt és határozottan nagy kedvence lett a családomnak. Talán Frank Júlia egyik receptkönyvében olvastam róla és már a legelső alkalommal elcsábított. Ha elengedem a kalória-kérdést, akkor tartármártást is szoktam mellé készíteni, egyébként -és az esetek többségében- pedig basmati rizst és valamilyen párolt zöldséget készítek mellé. Utóbbi hónapokban nagyon megkedveltem az egész (tehát nem vágott) zöldbabot párolva. Kevés helyen találkoztam vele, viszont a Pennyben kapható és bár szubjektív, de megfizethető kategória. Cashmapan, ide kattintva meg tudjátok nézni.
A zsemlemorzsát az elmúlt időszakban én készítem itthon, mert a teljes kiőrlésű zsemlemorzsa ára elérte azt a szintet, amit már nem vagyok hajlandó kifizetni. De ez nem panasz a részemről! Azóta rájöttem, hogy ugyan némi előrelátást és pici extra energiát igényel, de a frissen készített morzsa sokkal finomabb :) Teljes kiőrlésű toast kenyeret szoktam vásárolni, felkockázni és 200°C-os sütőben, nagyjából 20-25 perc alatt aranybarnára sütni/pirítani (érdemes sokszor ránézni, meg ne égjen!) Ha teljesen kihűlt, a turmixgépem segítségével finomra / porhanyós állagúra darálom. Ha van kedvetek kísérletezni, bátran keverjetek hozzá magvakat!
Mindig csirkemellből készítem és általában -a jelenleg még- hatósági áras kínálatból szoktam vásárolni. A zsemlemorzsa alapja a Lidl-ben vagy a Penny-ben kapható, saját márkás teljes kiőrlésű toast kenyér szokott lenni. Tojásból, ha tehetem mélyalmos/alternatív állattartásból származót vásárolok.
A kész ételem a lenti alapanyagok mennyiségéből 1335 gramm lett, ezt hat adagra osztottam el. Az ételem, a felhasznált alapanyagok mennyiségével számolva ~2460 forint lett (megj.: 2023 július).
Kezdő konyhatündérek is meg fognak tudni birkózni vele, nem bonyolult az elkészítése. A tartármártást hivatalosan frissen készített majonézből, tejszínből, fehérborból, sóból, cukorból, pici friss citromléből és kevés őrölt borsból készítik. Én azonban, elsősorban a gyerekek miatt, bolti majonézt használok és természetesen nem teszek bele alkoholt. Következő alkalommal, mikor készítem ezt a mártást, leírom a pontos arányokat, és frissítem ezt a receptet.
Fél teáskanál sóból, az egy evőkanál pirospaprikából és a fél teáskanál őrölt, fekete borsból keveréket készítettem. A felszeletelt csirkemelleket picit kiklopfoltam. A csirkemelleket befűszereztem a fenti keverékkel.
A hagymát megpucoltam és a darálóm segítségével alaposan ledaráltam.
Három tányért vettem elő. Az elsőbe lisztet, a másodikba tojást, a harmadikba a zsemlemorzsát tettem. A tojáshoz hozzáöntöttem a darált vöröshagymát, majd a maradék, fél teáskanál sót. Összekevertem.
Minden egyes hússzeletet először a lisztbe, majd a vöröshagymás tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába forgattam.
Mikor már csak pár szelet hús volt hátra, feltettem melegedni az olajat is. Mire felmelegedett, addigra végeztem és rögtön tudtam kezdeni a sütést.
A húsok mindkét oldalát nagyjából 5-6 percig sütöttem, majd egy papírtörlővel bélelt tányérra szedtem, ahova le tudott csepegni a felesleges olaj.
[caption id="attachment_11355" align="aligncenter" width="768"] Tartármártással[/caption]Általában basmati rizzsel tálalom, hol kukoricával, máskor zöldborsóval (rizibizi) keverve. De készült már krumplipürével és sütőben sült, fűszeres hasábburgonyával is.
Adag 6
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
A fenti táblázatban szereplő adatok csupán tájékoztató jellegű/irányadó adatok! Azokért felelősséget a szerző nem tud vállalni! 100 grammra és kész ételre (köret nélkül) vetítve szerepelnek.