Elég régóta kinéztem magamnak ezt a süteményt, de valahogy folyton halasztódott az elkészítése - jó ezzel, nincs egyedül ez a süti- 🫣 Azonban most árválkodott egy doboz túró a hűtőben és tudtam, hogy bizony erre a süteményre vár.
Valójában briós tészta, gyúrt-élesztős. Nem tartalmaz kifejezetten sok zsiradékot - már ami a margarint/vajat illeti-. Én, mint látni fogjátok, 500 gramm lisztből készítettem és bizony nekünk négyünknek egy nagy mennyiség lett. A viszonylag alacsony zsírtartalom miatt/mellett azonban könnyebben szárad ki ez a tészta, tehát ha javasolhatom, arányosítsátok a hozzávalók mennyiségét a fogyasztók számához.
70% finomlisztet és 30% teljes kiőrlésű búzalisztet használtam, természetesen ez az arány fordítható, azonban akkor némileg több folyadékra (~30-50 ml) kellene számolni. Persze, a folyadék mennyisége mindig függ a lisztek őrlésétől / márkájától, szóval, amúgy is mindig érdemes apránként adagolni a folyadékot.
Édesítőszerből xilit pluszt használtam, de 500 gramm lisztre számolva 75 gramm cukorral érdemes kalkulálni. Tehát, ennek a cukormennyiségnek megfelelő édesítőszert/természetes cukorhelyettesítőt számoljatok. Azt kérlek ne feledjétek, hogy az eritrit 160°C fölött, veszít édesítőerejéből! Természetes édesítőszer kisokos, itt.
Hivatalosan az ökörszem sütemény közepét túróval kell tölteni és sütés előtt egy mazsolával díszíteni a túró tetejét. Na már most, totálisan elfelejtettem mazsolát venni -meg hát szőlő + még aszalvány is, nem éppen szénhidrátdiéta kompatibilis alapanyag, legalábbis én még így tanultam sok-sok évvel ezelőtt-, így nemes egyszerűséggel kihagytam belőle és egy teáskanálnyi cukormentes lekvárral díszítettem sütés után. Szóval ezt a hiányosságot gyorsan kipipáltam. Persze, ha Ti szeretitek a mazsolát és beilleszthető az étrendetekbe, bátran készítsétek azzal.
Legelsőnek a robotgépem üstjébe öntöttem a liszteket, majd a tálam egyik felébe tettem a sót és édesítőszert, a másik felébe pedig az élesztőt.
Majd ráöntöttem a tojások sárgáját. Miközben dolgozott a gép, hozzáadtam a kockázott, puha margarint is. Hagytam dolgozni a gépet nagyjából 3-4 percig.
Majd több részletben hozzácsurgattam a langyos tejet. További 6-7 percig hagytam dolgozni a robotgépet, míg szépen elvált az edényem falától a tészta.
Pultra borítottam a kidagasztott tésztát, majd kézzel is átgyúrtam kissé. Én kelesztő tálba tettem, de természetesen bármilyen tálban keleszthető. Tiszta konyharuhával fedtem és 40 percig hagytam pihenni.
Míg kelt a tészta, bekevertem a túrós tölteléket. A túrót, az édesítőszert, a citromlevet és a lekvárt alaposan összedolgoztam.
Mikor duplájára kelt a tészta, konyhapultra borítottam és 10 egyenlő részre osztottam. Felgömbölyítettem őket és sűtőpapíros tepsire rakosgattam őket. Ismét pihentettem 20 percet a tésztát.
A megkelt tésztagombócok tetejét egy belisztezett kávéspohár aljával mélyen benyomtam, majd lekentem őket egy felvert tojással és megtöltöttem őket a túrós töltelékkel.
180°C-os sütőbe toltam és nagyjából 20 perc alatt megsültek.
Tálalás előtt egy kicsi kanálnyi, szintén cukormentes lekvárral díszítettem és porrá őrölt xilit plusszal tálaltam.
Adag 10
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
A tápanyagtáblázatban szereplő értékek CSAK hozzávetőleges/irányadó adatok! Kérlek, ha számodra fontos, hogy pontos tápanyagértékekhez juss, mindenképpen számold ki Te is az elkészítés után!
Irányadó glikémiás indexe az ökörszem süteménynek nálam: 37%