Opciók nyomtatása

Ökörszem sütemény

ökörszem_cukormentes_finomat_maskepp

Bevezető - Ökörszem

Elég régóta kinéztem magamnak ezt a süteményt, de valahogy folyton halasztódott az elkészítése - jó ezzel, nincs egyedül ez a süti- 🫣 Azonban most árválkodott egy doboz túró a hűtőben és tudtam, hogy bizony erre a süteményre vár.

Valójában briós tészta, gyúrt-élesztős. Nem tartalmaz kifejezetten sok zsiradékot - már ami a margarint/vajat illeti-. Én, mint látni fogjátok, 500 gramm lisztből készítettem és bizony nekünk négyünknek egy nagy mennyiség lett. A viszonylag alacsony zsírtartalom miatt/mellett azonban könnyebben szárad ki ez a tészta, tehát ha javasolhatom, arányosítsátok a hozzávalók mennyiségét a fogyasztók számához.

https://youtu.be/RF5rSWF2RHY
Ökörszem sütemény videó

70% finomlisztet és 30% teljes kiőrlésű búzalisztet használtam, természetesen ez az arány fordítható, azonban akkor némileg több folyadékra (~30-50 ml) kellene számolni. Persze, a folyadék mennyisége mindig függ a lisztek őrlésétől / márkájától, szóval, amúgy is mindig érdemes apránként adagolni a folyadékot.

Édesítőszerből xilit pluszt használtam, de 500 gramm lisztre számolva 75 gramm cukorral érdemes kalkulálni. Tehát, ennek a cukormennyiségnek megfelelő édesítőszert/természetes cukorhelyettesítőt számoljatok. Azt kérlek ne feledjétek, hogy az eritrit 160°C fölött, veszít édesítőerejéből! Természetes édesítőszer kisokos, itt.

Hivatalosan az ökörszem sütemény közepét túróval kell tölteni és sütés előtt egy mazsolával díszíteni a túró tetejét. Na már most, totálisan elfelejtettem mazsolát venni -meg hát szőlő + még aszalvány is, nem éppen szénhidrátdiéta kompatibilis alapanyag, legalábbis én még így tanultam sok-sok évvel ezelőtt-, így nemes egyszerűséggel kihagytam belőle és egy teáskanálnyi cukormentes lekvárral díszítettem sütés után. Szóval ezt a hiányosságot gyorsan kipipáltam. Persze, ha Ti szeretitek a mazsolát és beilleszthető az étrendetekbe, bátran készítsétek azzal.

ökörszem_sütemény_cukormentes_finomat_maskepp
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 10 perc Főzési/sütési idő: 20 perc Pihenő idő: 40 perc Teljes Idő: 1 óra 10 perc
Adag 10
Kalóriák 2737
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Hozzávalók
  • 350 g finomliszt
  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 50 g margarin (természetesen lehet vaj is)
  • 3 darab tojássárgája
  • 250 ml tehéntej (2,8%)
  • 20 g xilit plusz (vagy bármilyen egyéb, 75 gramm cukornak megfelelő édesítőszer)
  • 4 g(elhagyható, én szeretek pici sót tenni az édes ételekhez is)
  • 25 g friss élesztő
  • A töltelékhez
  • 250 g tehéntúró (zsírszegény nálam)
  • 50 g sárgabaracklekvár (cukormentes)
  • 5 ml citromlé
  • 10 g xilit plusz (kóstoljatok, ízlés szerint)
Elkészítése
  1. Legelsőnek a robotgépem üstjébe öntöttem a liszteket, majd a tálam egyik felébe tettem a sót és édesítőszert, a másik felébe pedig az élesztőt.

    Az élesztő felfuttatásához elégséges a lisztben lévő keményítő, nem feltétlen szükséges hozzá kristálycukor. Tény, hogy a cukor jobban segíti az élesztőgombák szaporodását, ezáltal a térfogatnövekedést, de működik cukor nélkül is. Legyünk figyelmesek! A xilittel, eritrittel se iagzán érintkezzen közvetlenül az élesztőnk!
  2. Majd ráöntöttem a tojások sárgáját. Miközben dolgozott a gép, hozzáadtam a kockázott, puha margarint is. Hagytam dolgozni a gépet nagyjából 3-4 percig.

  3. Majd több részletben hozzácsurgattam a langyos tejet. További 6-7 percig hagytam dolgozni a robotgépet, míg szépen elvált az edényem falától a tészta. 

  4. Pultra borítottam a kidagasztott tésztát, majd kézzel is átgyúrtam kissé. Én kelesztő tálba tettem, de természetesen bármilyen tálban keleszthető. Tiszta konyharuhával fedtem és 40 percig hagytam pihenni.

    Én rendszerint teszek néhány csepp olajat annak a tálnak az aljába, melyben kelni fog a tészta. Szerintem könnyebb a munka a kelt tésztával (nem ragad).
  5. Míg kelt a tészta, bekevertem a túrós tölteléket. A túrót, az édesítőszert, a citromlevet és a lekvárt alaposan összedolgoztam. 

  6. Mikor duplájára kelt a tészta, konyhapultra borítottam és 10 egyenlő részre osztottam. Felgömbölyítettem őket és sűtőpapíros tepsire rakosgattam őket. Ismét pihentettem 20 percet a tésztát. 

    Ne felejtsétek lefedni a tésztát, mert könnyen kiszárad a teteje, ,,megbőrösödhet".
  7. A megkelt tésztagombócok tetejét egy belisztezett kávéspohár aljával mélyen benyomtam, majd lekentem őket egy felvert tojással és megtöltöttem őket a túrós töltelékkel. 

  8. 180°C-os sütőbe toltam és nagyjából 20 perc alatt megsültek. 

    A sütési idő függ a sütő teljesítményétől és természetesen attól is, hogy mekkora méretű ökörszemeket készítünk. Ha szép barna a tészta teteje és picit megkopogtatva a sütemény alja, már nem lágy, akkor jó lesz.
  9. Tálalás előtt egy kicsi kanálnyi, szintén cukormentes lekvárral díszítettem és porrá őrölt xilit plusszal tálaltam. 

    okorszem_sutemeny_finomat_maskepp

Táplálkozási adatok

Adag 10


Mennyiség adagonként
Kalóriák 233kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 6.17g10%
Telített zsír 1.33g7%
Transzzsír 0.01g
Koleszterin 46.8mg16%
Nátrium 93.2mg4%
Kálium 126.8mg4%
Összes szénhidrát 35.5g12%
Élelmi rost 2.64g11%
Cukrok 1.08g
Fehérje 9.01g19%

A-vitamin 254.11 IU
C-vitamin 0.01 mg
Kálcium 38.6 mg
Vas 1.03 mg
D-vitamin 8.81 IU
E-vitamin 0.42 IU
K-vitamin 4.31 mcg
Tiamin 0.13 mg
Riboflavin 0.14 mg
Niacin 1.34 mg
B6 vitamin 0.07 mg
Folsav 35.6 mcg
B12 vitamin 0.18 mcg
Magnézium 24.47 mmol

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A tápanyagtáblázatban szereplő értékek CSAK hozzávetőleges/irányadó adatok! Kérlek, ha számodra fontos, hogy pontos tápanyagértékekhez juss, mindenképpen számold ki Te is az elkészítés után!

Irányadó glikémiás indexe az ökörszem süteménynek nálam: 37%

Kulcsszavak: cukormentes, desszert, húsmentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz,
Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!