Paradicsomos-kukoricás csirkemell

Paradicsomos-kukoricás csirkemell
Paradicsomos-kukoricás csirkemell pinit Galéria megtekintése 3 képek

Bevezető  –  Paradicsomos-kukoricás csirkemell basmati rizzsel

Ez a recept már korábban -még 2016-ból- fent volt a blogon, azonban némi ráncfelvarrásra szorult, így úgy éreztem eljött az ideje, hogy ismét elkészítsem és meg is fotózzam.

Basmati rizs készült mellé köretnek, s mivel a kukoricás-húsos szósz sem tartalmaz glutént tartalmazó hozzávalót, így gluténmentes ebédünk/vacsoránk lett. Természetesen, ha gluténra érzékeny személyt látunk vendégül, akkor mindenképpen fontos figyelni a keresztszennyeződés elkerülésére is! Viszont nem tartalmaz tejet és tojást sem, így az ezen élelmiszerekre érzékenyek számára is felszolgálhatjuk.

Egyéb, lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmazó köretek -a teljesség igénye nélkül-:

  • barna-, fekete-, vörös-, és vadrizs
  • köles
  • hajdina
  • quinoa stb.

kukoricas-paradicsomos-csirkemell-rizzsel

Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról

Fagyasztott kukoricát használtam, egész évben készíthető étel, hiszen semmilyen évszakhoz kötődő hozzávaló nem szükséges hozzá. Kezdő konyhatündérek is bátran hozzáfoghatnak.

További csirkés recepteket ide kattintva olvashattok.

 

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 20 perc Főzési/sütési idő 45 perc Teljes Idő 1 óra 5 perc
Adag: 6 Kalóriák: 1543
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Hozzávalók a körethez

Elkészítése

  1. Legelsőnek apró kockákra vágtam a vöröshagymát. Majd kevés zsiradékon, sokszori átkeverés  mellett barnás színűre pároltam. 

  2. Majd felkockáztam a csirkemellfilét és a vöröshagymákra öntöttem. Addig kevergettem, míg fehér kérge nem lett a húsdaraboknak. 

  3. Majd hozzáöntöttem a kukoricát és kimértem a fűszereket, majd beleöntöttem a kukoricás húshoz és alaposan elkevertem. 

  4. Felöntöttem a passzírozott paradicsommal és a paradicsomszeletekkel is. Csupán annyi extra folyadékot adtam hozzá, amennyiben kimostam a paradicsomos dobozokat. 

    Én nem sűrítettem külön, de a kicsit több vizet enged a csirke vagy véletlenül több vízzel mossuk ki a paradicsomos dobozokat és nincs időnk lefőzni róla az extra folyadékot, akkor egy kevés keményítővel (akár borsókeményítővel) vagy kölesliszttel, barna rizsliszttel is besűríthetjük.

Rizs elkészítése

  1. Kimértem a rizst, melyet folyamatos kevergetés mellett kissé megpirítottam, majd dupla mennyiségű vízzel felöntöttem. 

  2. Fedő alatt és kis hő fölött, nagyjából 10 perc alatt készre főztem. Nem igen szabad magára hagyni, mert könnyen meg tud égni, érdemes többször átkavarni. 

  3. Én akkor szoktam elzárni alatta a hőt, mikor még látok rajta egy kevés folyadékot. Ekkor szoktam megsózni és a fedőt visszahelyezve a lábosra félre szoktam tenni pihenni, duzzadni még a rizsszemeket. 

    Sokszor szoktam feldobni a rizsköretet pirított tökmaggal, vagy akár, a korábbról maradt maradék rizsünk -tehát hűtőhideg- akár egy tojást ráütve is izgalmasabbá tehetjük az ételünket (természetesen utóbbi esetben már nem lesz tojásmentes) :).
Táplálkozási adatok

Adag 6


Mennyiség adagonként
Kalóriák 89.3kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 1.84g3%
Telített zsír 0.35g2%
Transzzsír 0.01g
Koleszterin 35.9mg12%
Nátrium 180.8mg8%
Kálium 220.8mg7%
Összes szénhidrát 5.39g2%
Élelmi rost 0.75g3%
Cukrok 1.98g
Fehérje 12.3g25%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban szereplő adatok tájékoztató/irányadó értékek! 

A kukoricás-paradicsomos csirke főzés utáni súlya nekem 1727 gramm lett. Glikémiás indexe nagyjából 10% körüli. 

A főtt rizs súlya nekem 660 gramm lett. 100 grammra vetítve lett benne 134 kalória, 1 gramm zsír, 29 gramm szénhidrát és 3,2 gramm fehérje. ~20%-os glikémiás indexxel. 

Kulcsszavak: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes, Tejmentes, húsos fogás,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy