Bevezető – Paradicsomos-kukoricás csirkemell basmati rizzsel
Ez a recept már korábban -még 2016-ból- fent volt a blogon, azonban némi ráncfelvarrásra szorult, így úgy éreztem eljött az ideje, hogy ismét elkészítsem és meg is fotózzam.
Basmati rizs készült mellé köretnek, s mivel a kukoricás-húsos szósz sem tartalmaz glutént tartalmazó hozzávalót, így gluténmentes ebédünk/vacsoránk lett. Természetesen, ha gluténra érzékeny személyt látunk vendégül, akkor mindenképpen fontos figyelni a keresztszennyeződés elkerülésére is! Viszont nem tartalmaz tejet és tojást sem, így az ezen élelmiszerekre érzékenyek számára is felszolgálhatjuk.
Egyéb, lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmazó köretek -a teljesség igénye nélkül-:
- barna-, fekete-, vörös-, és vadrizs
- köles
- hajdina
- quinoa stb.
Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról
Fagyasztott kukoricát használtam, egész évben készíthető étel, hiszen semmilyen évszakhoz kötődő hozzávaló nem szükséges hozzá. Kezdő konyhatündérek is bátran hozzáfoghatnak.
További csirkés recepteket ide kattintva olvashattok.
Paradicsomos-kukoricás csirkemell
Hozzávalók
Hozzávalók a körethez
Elkészítése
-
Legelsőnek apró kockákra vágtam a vöröshagymát. Majd kevés zsiradékon, sokszori átkeverés mellett barnás színűre pároltam.
-
Majd felkockáztam a csirkemellfilét és a vöröshagymákra öntöttem. Addig kevergettem, míg fehér kérge nem lett a húsdaraboknak.
-
Majd hozzáöntöttem a kukoricát és kimértem a fűszereket, majd beleöntöttem a kukoricás húshoz és alaposan elkevertem.
-
Felöntöttem a passzírozott paradicsommal és a paradicsomszeletekkel is. Csupán annyi extra folyadékot adtam hozzá, amennyiben kimostam a paradicsomos dobozokat.
Én nem sűrítettem külön, de a kicsit több vizet enged a csirke vagy véletlenül több vízzel mossuk ki a paradicsomos dobozokat és nincs időnk lefőzni róla az extra folyadékot, akkor egy kevés keményítővel (akár borsókeményítővel) vagy kölesliszttel, barna rizsliszttel is besűríthetjük.
Rizs elkészítése
-
Kimértem a rizst, melyet folyamatos kevergetés mellett kissé megpirítottam, majd dupla mennyiségű vízzel felöntöttem.
-
Fedő alatt és kis hő fölött, nagyjából 10 perc alatt készre főztem. Nem igen szabad magára hagyni, mert könnyen meg tud égni, érdemes többször átkavarni.
-
Én akkor szoktam elzárni alatta a hőt, mikor még látok rajta egy kevés folyadékot. Ekkor szoktam megsózni és a fedőt visszahelyezve a lábosra félre szoktam tenni pihenni, duzzadni még a rizsszemeket.
Sokszor szoktam feldobni a rizsköretet pirított tökmaggal, vagy akár, a korábbról maradt maradék rizsünk -tehát hűtőhideg- akár egy tojást ráütve is izgalmasabbá tehetjük az ételünket (természetesen utóbbi esetben már nem lesz tojásmentes) :).
Adag 6
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 89.3kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 1.84g3%
- Telített zsír 0.35g2%
- Transzzsír 0.01g
- Koleszterin 35.9mg12%
- Nátrium 180.8mg8%
- Kálium 220.8mg7%
- Összes szénhidrát 5.39g2%
- Élelmi rost 0.75g3%
- Cukrok 1.98g
- Fehérje 12.3g25%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A fenti táblázatban szereplő adatok tájékoztató/irányadó értékek!
A kukoricás-paradicsomos csirke főzés utáni súlya nekem 1727 gramm lett. Glikémiás indexe nagyjából 10% körüli.
A főtt rizs súlya nekem 660 gramm lett. 100 grammra vetítve lett benne 134 kalória, 1 gramm zsír, 29 gramm szénhidrát és 3,2 gramm fehérje. ~20%-os glikémiás indexxel.