Bevezető – Sajtos taco tészta
Viszonylag sok időt töltök receptek olvasásával, nézésével és bizony nem győzöm mentegetni magamnak a jobbnál jobb, ínycsiklandozó receptötleteket. Így találtam rá erre a finomságra is. Kifejezetten szeretem a gyorsan elkészíthető ételeket, így ez a sajtos-taco tészta is többször felkerült a heti menünkre. Ez az étel tipikusan olyan szerintem, ami nagy segítség a rohanós napokra.
Számtalanszor készítettem már ezzel a teljes kiőrlésű durum tésztával, de természetesen bármilyen egyéb, a diétátokba/életmódotokba illő tésztát választhattok.
Húsból, marha helyett zsírban szegényebb (10%-os) darált sertést választottam, fűszerből pedig a Kotányi féle taco fűszersót (hozzáadott cukrot nem tartalmaz). A 20 grammos kiszerelésű fűszerkeverék 430 forintba került (2022.12. hó), a csomag felét használtam fel.
Sok helyen hozzá lehet jutni, de ha nem csal az emlékezetem, akkor Intersparban is láttam már saját márkás taco fűszerkeveréket, bár az összetevőit nem néztem. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy egy picit csípős ez a fűszerkeverék. Nem vészes, a gyerekeink simán megették utóbb. Viszont, a legelső alkalommal a teljes csomag fűszerkeveréket rászórtam az elkészítés során az ételre és abból csak kóstoltak, nem tudtak belőle jóízűen enni.
2400 gramm kész ételem lett, mely a felhasznált alapanyagárak tekintetében (energiaárakkal nem számoltam) 3020 forintba került. 6 adagra osztottam fel ezt az ételt.
Meglátásom szerint érdemes például a cashmap.hu oldalára időnként ránézni, mert segít kedvezőbb áron kihozni a kosztot (is). Ha esetleg nem ismernétek, írom: tudtok akciókra szűrni, boltokra, termékekre, kedvenc boltokat beállítani, akcióértesítőt kérni, kalkulátort használni a termékek áraira. Szóval csak ajánlani tudom mindenkinek! Hasonló a mindenar.hu oldala is.
Az év bármely évszakában készíthető, nem szükséges hozzá semmilyen idény jellegű zöldség/gyümölcs. Kezdő konyhatündérek is bátran próbálják ki, nem lesz kudarcélményük ezzel az étellel. Ez az étel bekerült a Latin-amerikai ételek menübe a taco miatt, és az olasz ételek közé is a tészta kapcsán.
Sajtos-taco tészta
Hozzávalók
Elkészítése
-
A darált hús magasfalú teflonserpenyőmbe raktam, és magas hőfok felett, folyamatos kevergetés mellett főzni kezdtem. Pici vizet (1dl) öntöttem alá és a hús fehéredéséig melegítettem.
-
Majd hozzáadtam a leszűrt kukoricát, a paradicsomszószt, és a taco fűszerkeveréket. Átkavartam, felöntöttem 2 dl vízzel. Fedő alatt 10 percig főztem.
Ha akad otthon friss paradicsomunk, vagy konzerves darabolt paradicsom, akkor extraként adhatunk hozzá a paradicsomszósz mellé pluszban. -
Majd felöntöttem a maradék 5 dl vízzel és hozzáadtam a szárazon kimért 250 gramm tésztát is. Picit visszább vettem a hőt alatta, átkevertem és fedő alatt tovább főztem.
Érdemes néhány percenként átkeverni az ételt, leginkább a tészta miatt, mert könnyen le tud tapadni a serpenyőnk/lábosunk aljára. -
Körülbelül 15 perc főzés után, mikor már megpuhult a tészta is, hozzáadtam a 100 gramm reszelt sajtot. Átkevertem, kóstoltam, szükség szerint sóztam és melegen tálaltam.
Én most light trappistát használtam, mert ez utóbb, éppen akciós, de bátran próbáljátok ki karakteresebb ízvilágú sajttal is (például: maasdamer).
Adag 6
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 96.9kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 2.83g5%
- Telített zsír 0.02g1%
- Nátrium 132.6mg6%
- Kálium 0.59mg1%
- Összes szénhidrát 11.08g4%
- Élelmi rost 0.69g3%
- Cukrok 0.8g
- Fehérje 7.37g15%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A fenti táblázatban szereplő adatok 100 gramm kész ételre vetítve szerepelnek, és csupán irányadó/hozzávetőleges értékek!
Az irányadó glikémiás indexe a kész ételnek, nagyjából 10% körüli.