Legelsőnek a főzést megelőző éjjel beáztattam háromszoros mennyiségű vízben a sárgaborsót.
Másnap reggel egy evőkanálnyi zsiradékon üvegesre pároltam az apróra vágott vöröshagymát. Ha sertéspörkölttel kínáljuk/tálaljuk, akkor annak elkészítését is érdemes ekkor elkezdeni.
Majd hozzáadtam a csupán késsel megtört, megpucolt fokhagymákat is.
Leszűrtem a folyadékot a sárgaborsóról, majd a párolt hagymákhoz adtam. Felöntöttem annyi vízzel, amely éppen ellepte a borsószemeket.
Fedő alatt, alacsonyabb hő fölött főztem nagyjából 40 percig (időnként ránéztem, átkevertem, ha hab keletkezett leszedtem).
Kikevertem a tejfölt a liszttel csomómentesre, a fazékból átmertem hozzá némi forró folyadékot a hőkiegyenlítés miatt. Mikor megpuhultak a borsószemek, rácsurgattam a tejfölös-lisztes habarást a borsóra és addig kevergettem, főztem tovább, míg el nem érte a számunkra megfelelő állagot.
Sóval, borssal, őrölt köménnyel fűszereztem. Pörkölttel és főtt tojással tálaltam.
Adag 8
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
A fenti táblázatban szereplő adatok 100 gramm kész ételre vetítve szerepelnek, és csupán irányadó/hozzávetőleges értékek! Feltét nincs benne, csak maga a főzelék.
Az irányadó glikémiás indexe a kész ételnek, nagyjából 10% körüli.