Opciók nyomtatása

Sárgaborsófőzelék

sargaborsofozelek_porkolttel-tojassal-finomat-maskepp.jpg

Bevezető - sárgaborsófőzelék

Megvallom őszintén gyerekként nem igen szerettem a sárgaborsófőzeléket és bár ma sem szívem csücske, de azért időnként bevillan a menük tervezésekor az enyhén fokhagymás sárgaborsófőzelék, omlósra főtt, szaftos pörkölttel és egészen kedvet hozzá 🤣 viccet félretéve, egyébként -természetesen!- úgy is finom, ha nincs rajta húsos feltét. Főtt tojással, sajtos-zabgolyóval is megenném. Na de nekem itt a fiúk inkább húspártiak, szóval nincs mit tenni: pörkölttel és főtt tojással tálalom általában a skacoknak.

Mit tudhatunk a sárgaborsóról?

  • 100 gramm szárazon mért sárgaborsó csupán 1,2 gramm zsírt tartalmaz, tehát egy zsírban szegény élelmünk. *
  • Magas az oldható/vízben oldékony rosttartalma: 100 gramm szárazon mért sárgaborsó ~25,5 gramm rostot tartalmaz. Lassítja a tápanyagok felszívódását, zselészerű állaga lesz a bélrendszerünkbe jutva, ahol számos, szervezetünkre pozitív folyamatban vesz részt (megköti az epesavat, a koleszterint, fogyasztásával megelőzhető a székrekedés is) *
  • Bővelkedik B1 vitaminban (NRV% - 66%), amely fontos szerepet játszik az idegek és a szívünk megfelelő működésében is. Sajnos egy hőérzékeny vitaminról van szó. *
  • Gazdag B9 vitaminban, azaz folsavban (NRV% - 137%). Ugye a folsav kiemelten fontos a várandós kismamák étrendjében, a baba megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen. De egyébként számos más, fontos folyamatban is szerepet játszik a szervezetünkben (fehérvérsejtek-, vörösvértestek képzése stb.) *
  • Mangánban (NRV% - 61%) és rézben (NRV% - 81,5%) is bővelkedik. *
[caption id="attachment_11000" align="aligncenter" width="800"]sárgaborsó_finomat_másképp Image by Rabbixel from Pixabay (kattintható)[/caption]

Mennyibe került?

Ahogy az lenni szokott, a legtöbb hozzávalóból saját márkás termékeket használtam. Szeretek vagyis igyekszem sokszor előre gondolni és ha meglátok egy-egy akcióban lévő terméket, átgondolom, a következő heti menü tervezésekor fel tudom-e használni. Így jutottam kedvezőbb áron (legalábbis szeretném ezt hinni) a sárgaborsóhoz is, amely száraz változat volt. Megjegyzem: én még nem találkoztam konzerves sárgaborsóval. Ti igen? Na de akció nélkül is, a saját márkás, száraz sárgaborsók kilója nagyjából -és jelenleg!- 650-690 forint / kg mozognak. Energiaárak számolása nélkül és csupán a ténylegesen felhasznált alapanyagokat figyelembe véve egy adag főzelék (~250 gramm) feltét nélkül 80 forintunkba került -jelenleg-. Kezdő konyhatündérek is bátran készítsék el, nem bonyolult, sőt! Nem tart sokáig magának, a főzeléknek az elkészítése, de a borsót fontos, hogy beáztassuk a főzés előtt egy nappal. A főzési idő nagyban csökkenthető, ha esetleg van egy kuktánk :) Az év bármely évszakában készíthető.
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok ,
Idő
Előkészítési idő: 5 óra Főzési/sütési idő: 40 perc Teljes Idő: 5 óra 40 perc
Adag 8
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Hozzávalók
  • 1 ek zsiradék (nálam napraforgóolaj)
  • 110 g vöröshagyma (pucolt súly, közepes méretű)
  • 16 g fokhagyma (4 gerezd)
  • 500 g sárgaborsó (szárazon mért súly)
  • 10 g
  • 1 ek őrölt piros paprika (édes)
  • 0,5 tsp őrölt, fekete bors
  • 200 g tejföl (nálam 12%-os)
  • 40 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1500 ml víz (annyi amennyi ellepi a borsószemeket)
  • 1 tsp őrölt kömény
Elkészítése
  1. Legelsőnek a főzést megelőző éjjel beáztattam háromszoros mennyiségű vízben a sárgaborsót.

  2. Másnap reggel egy evőkanálnyi zsiradékon üvegesre pároltam az apróra vágott vöröshagymát. Ha sertéspörkölttel kínáljuk/tálaljuk, akkor annak elkészítését is érdemes ekkor elkezdeni. 

  3. Majd hozzáadtam a csupán késsel megtört, megpucolt fokhagymákat is. 

    Nekem nincs fokhagymanyomóm, mert sokkal jobban szeretjük, ha csak a késsel összetöröm a fokhagymagerezdeket és viszonylag nagyobb darabokban kerül az ételbe.
  4. Leszűrtem a folyadékot a sárgaborsóról, majd a párolt hagymákhoz adtam. Felöntöttem annyi vízzel, amely éppen ellepte a borsószemeket. 

    Érdemes kis hő fölött főzni és viszonylag magasabb falú edényt választani, mert a főzés során habzás előfordulhat! Ezt érdemes leszedni egy szűrő segítségével.
  5. Fedő alatt, alacsonyabb hő fölött főztem nagyjából 40 percig (időnként ránéztem, átkevertem, ha hab keletkezett leszedtem).

  6. Kikevertem a tejfölt a liszttel csomómentesre, a fazékból átmertem hozzá némi forró folyadékot a hőkiegyenlítés miatt. Mikor megpuhultak a borsószemek, rácsurgattam a tejfölös-lisztes habarást a borsóra és addig kevergettem, főztem tovább, míg el nem érte a számunkra megfelelő állagot. 

  7. Sóval, borssal, őrölt köménnyel fűszereztem. Pörkölttel és főtt tojással tálaltam. 

    sargaborsofozelek_cukormentesen_finomat_maskepp.jpg

    Nálam csupán ennyi a fűszerezése a sárgaborsófőzeléknek, de hallottam már több helyről, hogy majoránnával, korianderrel is fűszerezik. Legyetek bátrak, és próbálgassátok a fűszereket! Ne felejtsetek nekem beszámolni róla, ha időtök engedi! :)
Táplálkozási adatok

Adag 8


Mennyiség adagonként
Kalóriák 109kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 2.24g4%
Telített zsír 0.83g5%
Koleszterin 3.79mg2%
Nátrium 203.7mg9%
Kálium 240.5mg7%
Összes szénhidrát 15.7g6%
Élelmi rost 2.58g11%
Cukrok 2.24g
Fehérje 6g12%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban szereplő adatok 100 gramm kész ételre vetítve szerepelnek, és csupán irányadó/hozzávetőleges értékek! Feltét nincs benne, csak maga a főzelék.

Az irányadó glikémiás indexe a kész ételnek, nagyjából 10% körüli. 

Kulcsszavak: cukormentes, tojásmentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, húsmentes
Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!