Hosszú csíkokra vágtam a kolozsvári szalonnát és a serpenyőbe téve, kis hő fölött pirítani kezdtem őket.
Majd hosszú, vékony szeletekre szeleteltem a vöröshagymát és a szalonnákhoz adtam. Mikor üvegesre párólódtak a hagymaszeletek, hozzáadtam az apróbb darabokra vágott fokhagymákat is.
Majd szintén vékony csíkokra vágtam a paprikát -természetesen csuma nélkül- és a paradicsomokat. Ezeket a zöldségeket is rátettem a hagymás-szalonnás alapra. A lábosra fedőt tettem.
Közben csíkokra vágtam a húst.
Mikor kissé összeesett a paprika és paradicsom, hozzáadtam a zöldbabot is. Alaposan átkevertem.
Miután a zöldbab is átmelegedett, rátettem a felcsíkozott húst is. Mikor kissé kérgesek lettek a húsdarabok, felöntöttem vízzel. Majd tovább főztem fedő alatt, néha átkeverve.
Sóval, borssal -vagy borsikafűvel-és őrölt köménnyel ízesítettem.
Nem „szabad”, hogy a tokányon túl sok szaft/lé legyen, azonban, ha esetleg elfőtt, akkor egy picit pótolni kell. A tejfölt a liszttel csomómentes kevertem és a lábosban lévő forró léből rámerve -hőkiegyenlítés miatt- elkevertem. Majd a tokányra öntöttem. Hagytam, hogy egy utolsót gyöngyözzön és eláztam alatta a hőt.
Majd kimértem a liszteket, a sót, ráütöttem a két tojást és hozzáadtam annyi vizet, hogy egy sűrű állagú tésztát kapjak.
Mikr felforrt a víz, kiszaggattam a nokedlitésztát, majd egy szűrű segítségvel kimertem, lecsepegtettem és tálalásig lefedtem.
Adag 4
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
A táblázatban/és a lentebb, -nokedlire vonatkozó- szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek.
A temesvári teljes súlya főzés után nekem 1298 gramm lett. Glikémiás indexe 10% körüli lett.
A nokedli teljes súlya főzés után 1338 gramm lett, 100 grammra vetítve 139,1 kalória, 5 gramm fehérje, 24 gramm szénhidrát, 1,6 gramm zsír lett benne. Glikémiás indexe 15% körüli lett.