Opciók nyomtatása

Tikka masala

tikka_masala_basmati_rizzsel_finomat_maskepp.jpg

Bevezető - Csirke tikka masala

A tikka masala eredetét a Nagy-Britanniában élő dél-ázsiai letelepedőknek tulajdonítják. Számos elkészítési módja van, egy hozzávaló azonban mindnél közös: a csirkemell. Általában tartalmaz tejszínt, joghurtot, paradicsomot és olyan egyéb fűszereket, melyek narancssárgás színét adhatják, mint például gyömbért és kurkumát. Alapvetően a pácolt csirkemelldarabokat nyársra szúrják és faszén felett, vagy annak híján, a sütőben megsütik. A szószba már a megsült csirkemell kerül. Én ezt picit másképpen csináltam praktikussági okokból, de ha beindul a grillezős szezon, akkor elképzelhető, hogy sort kerítek egy ilyen, faszén felett sült változatra is.*

Egyébként nagyon hasonlít ehhez az ételhez a tikka csirke receptje is. Ez utóbbi esetében kicsontozott, feldarabolt csirkét használnak fel, melyet joghurtos-fűszeres szószban pácolnak, majd nyársra húzva, szintén faszén felett átsütik. Általában valamilyen chutney-val, citrommal és friss korianderrel fogyasztják. *

Én görög joghurt mellett döntöttem, mert egy krémesebb állagot szerettem volna a szósznak. A koriandert kihagytam utóbb (elsőnek tettem ám rá, hogy próbáljak hű maradni a recepthez), ugyanis a családunkban senki sem szereti az ízét (brrrr....), de egyébként friss korianderrel illene megszórni fogyasztás előtt az ételt. 10% zsírtartalmú főzőtejszínt használtam, de meggyőződésem szerint a tikka masala ízvilágához illene a kókusztejszín is. A fűszerezése kapcsán: készen vásároltam meg a kikevert fűszerkeveréket, a Kotányi Secret of India Bombay garam masala keverékét egészen pontosan. Eddig még csak Auchan és Interspar üzletekben találkoztam vele, 1 csomaghoz 499 forintos áron jutottam hozzá. Kotányi Secrets of India Bombay garam masala - tikka masala Összességében egy gyorsan, könnyen -főleg, ha elhagyjuk a hús külön sütését- elkészíthető és tartalmas étel. Alapvetően gluténmentes, viszont amennyiben gluténra érzékenynek szeretnék felszolgálni, kiemelten fontos figyelni a hozzávalók és a konyhánk, konyhai eszközeink gluténmentességére. Érdemes konyhai eszközeinkből, külön fenntartani gluténmentes ételek elkészítésére egy szettet (fakanál, vágódeszka, edény stb). A gluténérzékenység autoimmun betegség, kiemelten figyeljünk, ha a gluténmentesség a cél. Felszolgálhatjuk rizzsel (nálunk basmati rizzsel szokott lenni), kuszkusszal (glutént tartalmaz!), bulgurral (glutént tartalmaz!) vagy akár naan kenyérrel is. Nekem ez utóbbival ízlett a legjobban. Elsősorban ez utóbbi verziót javasolnám mindenkinek, mert a tikka masala és naan párosítása elég ütős együtt. tikka_masala_naan_kenyer_finomat_maskepp

Mennyibe került az elkészítése?

1 kg csirkemellet használtam fel az étel elkészítéséhez, amelyhez hatósági áron jutottam hozzá. A fűszerkeveréket leszámítva, minden hozzávaló saját márkás termék volt. Durván ~3.100 forintunkba került (2023 február) az étel elkészítése, a konkrétan felhasznált alapanyagok számolása mellett (energiaárakkal nem számoltam). Nekem a lent megadott hozzávalókból 5 adag étel jött ki, úgy, hogy 300 grammal számoltam / fő. Egész évben készíthető (ha a faszenes megoldástól eltekintünk, bár biztosan vannak lelkes grillezők, akik télen is simán sütögetnek szabad ég alatt), kezdő konyhatündéreknek is jó választás lehet. Rövid videó YouTube csatornámon az elkészítéséről 👇( a videó vágása közben kifelejtettem a végén a citromlé és az édesítőszer hozzáadását, ezer bocsi miatta ❤️) [embed]https://youtube.com/shorts/F3PvpCTJZqU?feature=share[/embed]
Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Tanfolyamok ,
Nehézség Kezdő
Idő
Előkészítési idő: 30 perc Főzési/sütési idő: 40 perc Teljes Idő: 1 óra 10 perc
Adag 5
Kalóriák 1922
Legjobb évszak Megfelelő egész évben
Hozzávalók
  • 1 ek zsiradék (nálam napraforgóolaj)
  • 110 g vöröshagyma (egy közepes nagyságú, pucolt súly)
  • 950 g csirkemellfilé
  • 1 csomag tikka masala fűszerkeverék
  • 8 g
  • 10 g fokhagymakrém
  • 1 ek pirospaprika (édes)
  • 400 g hámozott paradicsom (konzerves)
  • 150 g görög joghurt
  • 250 ml főzőtejszín (10%-os)
  • 100 ml víz
  • fél citrom leve
Elkészítése
  1. A csirkemelleket felkockáztam és a fűszerkeverék felét (10 gramm) + a joghurtot ráöntöttem. Alaposan összekevertem és félretettem. 

    Ha előrelátók vagyunk, akkor akár az elkészítést megelőző napon bepácolhatjuk a csirkét és egy éjszakát, hűtőben pihentethetjük.
  2. Majd egy evőkanál zsiradékon üvegesre pároltam az apró kockára vágott vöröshagymát. Rányomtam a 10 gramm fokhagymakrémet.

  3. Majd a hagymákhoz adtam a joghurtos-fűszeres csirkemellet és néhány percig, nagy hő fölött kevergettem. 

  4. Majd megszórtam az egy evőkanálnyi pirospaprikával, sóval, a maradék fűszerkeverékkel, majd felöntöttem a konzerv paradicsommal és 1 dl vízzel.  Visszább vettem a hőt alatta és hagytam nagyjából 20 percig főni, időnként átkevertem.

  5. Majd hozzáöntöttem a 250 ml főzőtejszínt. Addig főztem, míg egy sűrűbb állagú szaft maradt rajta. Egy fél citrom levével és egy nagy csipet édesítőszerrel ízesítettem a végén. Ízlés szerint, ha Ti szeretitek, akkor friss korianderrel szórható tálalás előtt. 

    tikka_masala_basmati_rizzsel_finomat_maskepp.jpg

Táplálkozási adatok

Adag 5


Mennyiség adagonként
Kalóriák 130kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 5.4g9%
Telített zsír 1.63g9%
Transzzsír 0.09g
Koleszterin 52.9mg18%
Nátrium 249mg11%
Kálium 267mg8%
Összes szénhidrát 3.2g2%
Élelmi rost 0.4g2%
Cukrok 1.7g
Fehérje 16g32%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő tápanyagértékek/adatok csak irányadó, hozzávetőleges értékek. 

Nagyjábóli glikémiás indexe (köret nélkül) 10% körüli.

Kulcsszavak: cukormentes, tojásmentes, gluténmentes, húsos fogás,
Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!