Egyébként nagyon hasonlít ehhez az ételhez a tikka csirke receptje is. Ez utóbbi esetében kicsontozott, feldarabolt csirkét használnak fel, melyet joghurtos-fűszeres szószban pácolnak, majd nyársra húzva, szintén faszén felett átsütik. Általában valamilyen chutney-val, citrommal és friss korianderrel fogyasztják. *
Én görög joghurt mellett döntöttem, mert egy krémesebb állagot szerettem volna a szósznak. A koriandert kihagytam utóbb (elsőnek tettem ám rá, hogy próbáljak hű maradni a recepthez), ugyanis a családunkban senki sem szereti az ízét (brrrr....), de egyébként friss korianderrel illene megszórni fogyasztás előtt az ételt. 10% zsírtartalmú főzőtejszínt használtam, de meggyőződésem szerint a tikka masala ízvilágához illene a kókusztejszín is. A fűszerezése kapcsán: készen vásároltam meg a kikevert fűszerkeveréket, a Kotányi Secret of India Bombay garam masala keverékét egészen pontosan. Eddig még csak Auchan és Interspar üzletekben találkoztam vele, 1 csomaghoz 499 forintos áron jutottam hozzá. Összességében egy gyorsan, könnyen -főleg, ha elhagyjuk a hús külön sütését- elkészíthető és tartalmas étel. Alapvetően gluténmentes, viszont amennyiben gluténra érzékenynek szeretnék felszolgálni, kiemelten fontos figyelni a hozzávalók és a konyhánk, konyhai eszközeink gluténmentességére. Érdemes konyhai eszközeinkből, külön fenntartani gluténmentes ételek elkészítésére egy szettet (fakanál, vágódeszka, edény stb). A gluténérzékenység autoimmun betegség, kiemelten figyeljünk, ha a gluténmentesség a cél. Felszolgálhatjuk rizzsel (nálunk basmati rizzsel szokott lenni), kuszkusszal (glutént tartalmaz!), bulgurral (glutént tartalmaz!) vagy akár naan kenyérrel is. Nekem ez utóbbival ízlett a legjobban. Elsősorban ez utóbbi verziót javasolnám mindenkinek, mert a tikka masala és naan párosítása elég ütős együtt.A csirkemelleket felkockáztam és a fűszerkeverék felét (10 gramm) + a joghurtot ráöntöttem. Alaposan összekevertem és félretettem.
Majd egy evőkanál zsiradékon üvegesre pároltam az apró kockára vágott vöröshagymát. Rányomtam a 10 gramm fokhagymakrémet.
Majd a hagymákhoz adtam a joghurtos-fűszeres csirkemellet és néhány percig, nagy hő fölött kevergettem.
Majd megszórtam az egy evőkanálnyi pirospaprikával, sóval, a maradék fűszerkeverékkel, majd felöntöttem a konzerv paradicsommal és 1 dl vízzel. Visszább vettem a hőt alatta és hagytam nagyjából 20 percig főni, időnként átkevertem.
Majd hozzáöntöttem a 250 ml főzőtejszínt. Addig főztem, míg egy sűrűbb állagú szaft maradt rajta. Egy fél citrom levével és egy nagy csipet édesítőszerrel ízesítettem a végén. Ízlés szerint, ha Ti szeretitek, akkor friss korianderrel szórható tálalás előtt.
Adag 5
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
A táblázatban szereplő tápanyagértékek/adatok csak irányadó, hozzávetőleges értékek.
Nagyjábóli glikémiás indexe (köret nélkül) 10% körüli.