rusztikus_tönköly_bagett
Bagettek Pékáruk Vegán receptek

Rusztikus, tönköly bagett ropogós héjjal

rusztikus-házi-tönköly-bagett

Könnyű bélzetű, kívül ropogós kérgű, csavart bagett receptje olvasható lentebb. Ha valamivel, akkor ezzel a pékáruval igazán érdemes meglepni magunkat és a szeretteinket.

A pirított hagyma szerintem kifejezetten finom benne. Természetesen frissen a legfinomabb!

Hozzávalók

280 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt 

120 gramm finomliszt

20 gramm búzasikér

20 gramm zabkorp 

10 gramm só

25 gramm friss élesztő 

20 ml olaj (nálam extra szűz olíva)

30 gramm pirított hagyma (nálam most készen kapható változat került bele)

260 ml langyos víz

Elkészítése

a liszteket, a sikért, a zabkorpát, a sót, az olajat kimértem robotgépem üstjébe, majd ügyelve arra, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen közvetlenül, utóbbit rámorzsoltam a hozzávalók tetejére. Rászórtam a pirított hagymát és alacsony fokozaton dolgoztattam a gépet.

Fokozatosan adagoltam hozzá a langyos vizet. A víz mennyisége minimálisan eltérhet a fent megadott mennyiségtől, hiszen a lisztek őrlése, sikértartalma miatt változhat a vízfelvevő képességük is. Egy könnyű, semmi esetre sem kemény tésztát kell, hogy kapjunk. Nagyjából 10 perc dagasztás után szépen elvált az edényem falától.

Lefedtem és 30 percig kelesztettem.

Kelesztés után átgyúrtam és három egyenlő részre osztottam. Áthajtogattam és hosszúkás formájúra sodortam, majd két végét megfogva a tésztának, megtekertem. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket és hideg sütőbe tolva 180°C-on 25 perc alatt készre sütöttem őket.

bagett 5


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész bagettek súlya 721 gramm lett, ebben 1882 kalória, 81 gramm fehérje, 39 gramm zsír és 293 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 288 gramm) lett benne nekem.

Jó étvágyat!

bagett 7

 

 

2 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy