Könnyű bélzetű, kívül ropogós kérgű, csavart bagett receptje olvasható lentebb. Ha valamivel, akkor ezzel a pékáruval igazán érdemes meglepni magunkat és a szeretteinket.
A pirított hagyma szerintem kifejezetten finom benne. Természetesen frissen a legfinomabb!
Hozzávalók
280 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
120 gramm finomliszt
20 gramm búzasikér
20 gramm zabkorp
10 gramm só
25 gramm friss élesztő
20 ml olaj (nálam extra szűz olíva)
30 gramm pirított hagyma (nálam most készen kapható változat került bele)
260 ml langyos víz
Elkészítése
a liszteket, a sikért, a zabkorpát, a sót, az olajat kimértem robotgépem üstjébe, majd ügyelve arra, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen közvetlenül, utóbbit rámorzsoltam a hozzávalók tetejére. Rászórtam a pirított hagymát és alacsony fokozaton dolgoztattam a gépet.
Fokozatosan adagoltam hozzá a langyos vizet. A víz mennyisége minimálisan eltérhet a fent megadott mennyiségtől, hiszen a lisztek őrlése, sikértartalma miatt változhat a vízfelvevő képességük is. Egy könnyű, semmi esetre sem kemény tésztát kell, hogy kapjunk. Nagyjából 10 perc dagasztás után szépen elvált az edényem falától.
Lefedtem és 30 percig kelesztettem.
Kelesztés után átgyúrtam és három egyenlő részre osztottam. Áthajtogattam és hosszúkás formájúra sodortam, majd két végét megfogva a tésztának, megtekertem. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket és hideg sütőbe tolva 180°C-on 25 perc alatt készre sütöttem őket.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész bagettek súlya 721 gramm lett, ebben 1882 kalória, 81 gramm fehérje, 39 gramm zsír és 293 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 288 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!
köszönöm a receptet isteni lett!!!!!!!!!!!
Kedves Judit!
Nagyon örülök neki, egészségetekre és köszönöm a visszajelzést!