sajtos-muffin
Egyéb édességek Egyéb reggeli finomságok Muffinok Pékáruk Sütemények

Sajtos csavart

Bevezető –  Sajtos csavart

Ezzel a recepttel az egyik Facebookon található sütögetős csoportban találkoztam először, ahol ezt a receptet jelölték meg forrásként. Nagyon megtetszett maga a sütemény, azonban én csupán egyszer sütöttem meg muffinfomrában, és a tésztán is változtattam némileg. A fenti linken eléritek az eredetit, ha azt is / vagy inkább azt próbálnátok ki. Én csak simán kinyújtom, töltöm, formázom és sütőpapíros tepsin megsütöm.

Hozzávalók

330 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

140 gramm durumliszt (finomliszttel is készíthető, de a durum egyenletesebben/lassabban emeli a vércukrot, viszont állagra nagyon hasonló)

10 gramm búzasikér

9 gramm só

7 gramm szárított élesztő

30 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

1+1 tojás (L-es méretű)

10 dkg reszelt sajt

30 gramm szezámmag

230 ml víz

Elkészítése

a liszteket, a sikért, a sót, az élesztőt, az egyik tojást és az olajat kimértem robotgépem üstjébe, majd kis fokozat mellett folyamatosan adagoltam a langyos vizet. A víz mennyisége a lisztek minőségétől/márkájától függően minimálisan eltérhet. Alaposan kidagasztottam a tésztát. Konyharuhával lefedve, nagyjából 40 perc alatt duplájára kelesztettem.

Majd 10 egyenlő részre osztottam a tésztámat, és ovális alakúra nyújtottam őket. Az egyik felét hosszanti irányban bevágtam, a másik felébe egyenként 10 gramm reszelt sajtot szórtam. Feltekertem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket. Ismét letakarva 15 percet hagytam nekik még egyszer kelni, tojással megkentem, szezámmaggal megszórtam tetejüket.

180 fokos sütőbe (gáz esetén közepes láng) toltam és 18-20 perc alatt megsütöttem őket.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész muffinok súlya 864 gramm lett, ebben 2626 kcal, 111 gramm fehérje, 95 gramm zsír és 310 gramm szénhidrát lett (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 303 gramm) bennük. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

sajtos-muffin-finomat-másképp

Tojásmentesen is elkészítettem:

sajtos-csavart-finomat-maskepp

Fordított lisztarányokkal készítve

Az elmúlt egy évben íródott, korábbi receptek során már többször írtam, hogy a pékárukban a lisztek arányán módosítottam, mert a durva / oldhatatlan rostokat rosszul tolerálja a bélrendszerem az autoimmun betegségem miatt. A durva rostok tartós fogyasztása olyan tüneteket okoz, mely az életminőségemet rontja, így mint sok már korábbi recept, ez is elkészült fordított lisztarányokkal, vagyis 70% fehér és 30% teljes kiőrlésű lisztekkel.

Ebből a verzióból kimaradt a tojás is, csak a tetejét kentem le. Búzasikért régóta nem használok, ellenben sokszor adok a tésztához nagy csipet citromsavat vagy 10 ml almaecetet (állagjavítóként).

Újabban szokásommá vált az is 🫣 hogy megnézem egy adott étel/ital elkészítése mennyibe került a felhasznált alapanyagok alapján (energiárakkal nem bíbelődök). Egy süteményem ~87 gramm lett, ez pedig nagyjából 90 forintunkba került. Általában saját márkás termékeket használok, ez most sem történt másképp.

Hozzávalók

350 gramm finomliszt

150 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

10 gramm só

7 gramm szárított élesztő

30 ml olaj

1 tojás (a kenéshez, elhagyható)

10 ml almaecet (elhagyható)

10 dkg reszelt sajt – nálam most gouda

20 gramm szezámmag

250 ml víz

Elkészítése

  1. Kimértem a liszteket, az üstöm egyik felébe az élesztőt, míg a másik felébe az almaecetet, a sót, a zsiradékot tettem.
  2. Miközben dagasztott a gép, több részletben adagoltam a langyon vizet. Még a többször készített recepteknél is ekképp javaslom, hiszen a lisztek márkájától/őrlésétől függően a folyadék mennyisége is változhat minimálisan.
  3. Egy puha, de nem ragadós tésztát kaptam nagyjából 10 perc dagasztás után. Dagasztó tálam alját 2 csepp olajjal kikentem, a tésztát belehelyeztem és lefedve körülbelül 50 percet hagytam pihenni.
  4. Majd konyhapultra borítva, 10 egyenlő adagra osztottam a tésztát.
  5. Így formáztam (10 gramm reszelt sajtot tettem minden egyes darabra):

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket. Újabb 20 percet hagytam pihenni, majd lekentem egy felvert tojással és megszórtam némi szezámmaggal.

180°C-os sütőbe, 20 perc alatt megsütöttem őket.

Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek

a kész sajtos csavartak súlya sütés után 871 gramm lett, ebben nekem 2430 kalória, 78 gramm zsír, 345 gramm szénhidrát és 84 gramm fehérje lett. Glikémiás indexe nagyjából 35% körüli.

Sajtos-tekert ,,muffin

2 Hozzászólás

  1. Kedves Zsuzsi,
    a hétvégén kipróbáltam ezt a finom receptet, és rendkívül finomra sikeredett! Ezer hálám érte!
    Jó, hogy indítottad ez a blogot és örülök, hogy rátaláltam.

    1. Kedves GYBöbe!
      Elnézésedet kérem, csak most láttam, hogy írtál! Nagyon szépen köszönöm kedves soraidat, örülök, hogy Neked is ízlett! További szép napot! Üdv, Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy