Bevezető – Virslis hajó
A múlt héten hazafelé a bölcsiből-oviból a nagyobbikunk hosszasan kérlelt, hogy térjünk be az útba eső albán pékségbe és vegyünk pékárut. Az egyik választás erre a sajtos-virsli hajóra esett és azon gondolkoztam, miközben szorgalmasan ettek, hogy tulajdonképpen ez egy végtelenül egyszerű pékáru, akár én is elkészíthetném Nekik, vagyis leginkább magunknak.
Azt hiszem írnom sem kellene a végeredményt.
Kissé kétkedve fogadták és a vége az lett, hogy a nagyobbik gyermekünk azért beleharapott, míg a kicsi (ahogy korábban is többször írtam már, messziről megérzi, ha valami teljes kiőrlésű, nem tudom, hogy csinálja) nemes egyszerűséggel kiette belőle a sajtos virslist, majd a tésztát a tányérján hagyta. Azért, mi a Férjemmel jóízűen elfogyasztottunk egyet-egyet vacsorára.
@balzsnzsuzsi Virslis hajó Sziasztok! 🙋♀️ Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, nálunk sláger pékáru a virslis hajó. Tanévközben is sokszor sütöm, és kerül be az 🎒-ba 🙂 Zenei háttérért köszönet:BIMINI-No way (with Avi Snow) #mutimiteszel #tiktokhungary #vacsoratipp
Hozzávalók 8 darabra
420 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
180 gramm durumliszt
30 gramm friss élesztő
10 gramm búzacsíra
8 gramm só
5 gramm négyszeres erejű édesítőszer
250 ml tehéntej (langyos)
120 ml víz (langyos)
30 ml olaj (nálam extra szűz olíva)
8 darab virsli (nálam összesen 320 gramm)
100 gramm reszelt sajt (nálam edami)
Ketchup (cukormentes)
Elkészítése
- A liszteket kimértem, hozzáadtam a búzacsírát, az édesítőszert és a tálam másik felébe kimértem a sót is.
- Majd ráöntöttem az olajat és a dagasztókarok segítségével dagasztani kezdte a gépem az alapanyagokat. A lisztek minőségétől/márkájától függően elképzelhető, hogy a folyadék mennyisége minimálisan változik, ezért érdemes azokat lassanként adagolni.
- Egy könnyű, de nem ragadós állagú tésztát kaptam végeredményül. Enyhén lisztezett felületre borítottam, átgyúrtam, gömbölyítettem és lefedve 40 percet hagytam neki pihenni.
- Miután duplájára kelt, 8 egyenlő részre osztottam. Elővettem 8 darab virslit és lereszeltem 100 gramm sajtot.
- Ovális alakúra nyújtottam a kiporciózott tésztáimat, majd közepébe virslit nyomkodtam, ketchupot nyomtam a tetejére, végül megszórtam sajttal. Újabb 20 perc pihenőidő következett.
- Hideg sütőbe toltam, amit 180°-ra állítottam és légkeverésen 25 perc alatt készre sütöttem őket.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész pékárum súlya 1374 gramm lett, ebben nekem 3317 kalória, 143 gramm fehérje, 133 gramm zsír és 359 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 351 gramm) lett.
Jó étvágyat!
70% finomliszttel és 30% teljes kiőrlésűvel készítve: