pörkölt
Húsos ételek

Sertéspörkölt durum szarvacskával

Egy igazi hungarikum a pörkölt, ami szerintem a legtöbb magyar család menüjére rendszeresen felkerül. Még a vegán életmódot élők is sokszor készítenek „pörköltet”, igaz a húsmentesen étkezők szejtánból -búzahús- készítik általában.

 

„Nem vasárnap, ha nincs pörkölt” – csongrádi szólás.

 

Rátok is igaz, ez a mondás?

A legtöbbször a gyorsaság kedvéért tésztával tálalom a pörköltet, de őszintén: számomra nokedlivel és tejfölös uborkasalátával az igazi! De a felgyorsult hétköznapokban kompromisszumképes vagyok -szerencsére a család is- és ahogy most, úgy az esetek többségében is durum kagylótészta került mellé csemege uborkával. S mivel tejfölrajongók vagyunk, így az sem maradhatott el a tetejéről, egy sebtiben lecsípett friss bazsalikommal díszítve.

Sokszor teszek a pörkölthöz nagyon vékony szeletekre szelt sárgarépakarikákat -édeskésebb lesz-, de friss paradicsomcikkeket is szoktam beletenni.

Eredete

A pörkölt az Alföldről származik, a gulyások -itt az állattartó mesterséget űzőkre gondolok- étele volt, s bármilyen hihetetlennek tűnik, kialakulása táján még fűszerpaprika nélkül készült. Ennek egy, azonban igen meghatározó oka volt: nem ismertük még a fűszerpaprika-őrleményt (az 1600-as években kezdtünk ismerkedni vele, de csak a 18. század végétől lett egyre népszerűbb*).

Ugyan én mindig adok hozzá egy kevés folyadékot, több helyről is hallottam már, hogy a pörkölt -ahogy neve is hivatott tudtunkra adni- pörkölve van, extra folyadék hozzáadása nélkül. Annyi hagyma, mint amennyi hús és csak annyi folyadék, amit maga a hús engedi ki magából.

Hozzávalók a pörkölthöz

1 nagy fej vöröshagyma – pucolt súlya nekem 125 gramm-

1 kg sertéscomb

1 evőkanál zsiradék -nálam most napraforgóolaj-

víz, amennyi ellepi a húskockákat

Fűszerek

10 gramm só

1 csapott teáskanál őrölt, fekete bors

1 csapott teáskanál őrölt kömény

1 evőkanál pirospaprika -édes-

1 evőkanál majoranna

Köret

500 gramm durum szarvacska – szárazon mért súly

víz

ízlés szerint só

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

pörkölt
eintopf
sertéspökrölt
sertéspökrölt
sertéspörkölt (1)
sertéspörkölt (5)
sertéspörkölt (6)
previous arrow
next arrow
sertéspörkölt (1)
sertéspörkölt (5)
sertéspörkölt (6)
previous arrow
next arrow
Shadow

Elkészítés

1. A vöröshagymát megtisztítottam, apró kockákra vágtam és a kevés zsiradékon üvegesre pároltam őket.

2. Míg a hagymakockák párolódtak, addig a sertéscombot apróbb kockákra vágtam. Van aki nagyobbakra szereti kockázni a húst, én a gyerekek miatt is jobb kedvelem gy.

3. A világosbarna hagymához adtam a húskockákat és alaposan átkevertem.

4. Megszórtam a borssal, köménnyel, és pirospaprikával, ismét átkevertem és fedő alatt, kis hő fölött hagytam, hogy vékony kérget kapjon a hús. Nem hagytam magára, mert a pirospaprika miatt könnyen odakaphat! Felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte a húst. Visszatettem a fedőt és hagytam, hogy kis hő fölött puhulhasson.

5. Ekkor tettem fel vizet forrni a tésztának is. Mikor már forrt a víz, beleöntöttem a tésztát. 8-10 perc főzés után leszűrtem a forró vizet róla. Sóval és 1 evőkanálnyi extra szűz olívaolajjal átkevertem.

6. Nagyjából 35-40 perc után hozzáadtam a majoránnát is. Ekkora nekem már igen puhára főttek a húskockák, a ráöntött vízből krémes szaft maradt vissza. Elzártam a hőt alatta és forrón tálaltam a tésztával, tejföllel.

pörkölt

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a pörköltre: a kész pörköltem súlya 1629 gramm lett, ebben nekem 1835 kalória, 214 gramm fehérje, 95 gramm zsír és 24 gramm szénhidrát – a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 10 gramm) lett.

a kifőtt tésztára: a tésztám súlya főzés után  1165 gramm lett, ebben nekem 1806 kalória, 66 gramm fehérje 14 gramm zsír és 340 gramm szénhidrát lett.

Jó étvágyat!

Ne feledjétek, most már él a blog hírlevél funkciója is, a jobb oldali sávban tudtok feliratkozni!

Köszönöm, ha ott is velem tartotok!

 

 

4 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy