Bevezető – Tejszínes csicseriborsó-főzelék
Ezt a finom főzeléket, ebben a formában ovo-lakto vegetáriánusok is fogyaszthatjá. Aki szereti a sárgaborsót, annak kifejezetten ajánlom ezt az ételt, mert nagyon hasonlít az ízvíláguk. Korábban már írtam a csicseriborsó jótékony, élettani hatásairól, ide kattintva elérhető.
Ez esetben éppen az Ataisz Reformélelmiszereket gyártó cég egyik termékével, vöröslencse roppanccsal tálaltam. Ezzel a termékkel a tényleg csípős dolgokért rajongóknak kedvez a gyártó, ezért én csak kóstoltam. De a Férjem oda volt érte, pedig nála a fasírt, ha nem húsból van, általában nem kap piros pontot.
Hozzávalók a főzelékhez
420 gramm szárazon kimért csicseriborsó
1 kisebb fej vöröshagyma
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
2 púpos evőkanál fokhagymakrém (természetesen friss fokhagyma is használható hozzá)
Körülbelül 10 gramm só
300 ml főzőtejszín (nálam 10%-os)
Körülbelül 1200 ml víz
Hozzávalók a növényi fasírthoz
1 csomag Ataisz vöröslencse fokhagymás-chilis roppancs
260 ml víz
Napraforgóolaj a sütéshez (nekem 30 ml zsiradékot vett fel az egész)
Elkészítése
- Előző este átmostam és beáztattam a csicseriborsót annyi vízben, hogy jól ellepje.
- Másnapra szinte az összes vizet magába is szívta, majd egy lábosba öntöttem és ismételten töltöttem rá körülbelül 1200 ml vizet.
- Rávágtam a vöröshagymát -akár nagyobb darabokban is, hiszen botmixelve lesz-. Ha friss fokhagymát használnánk, akkor azt is beletehetjük a vöröshagymával együtt.
- Kis láng fölött, fedő alatt puhára főztem, majd botmixer segítségével pürésítettem. Természetesen ízlés dolga, hogy hagyunk-e benne darabokat vagy sem.
- Felöntöttem a tejszínnel, befűszereztem és hagytam, hogy egy utolsót forrjon.
Én nem sűrítettem, hiszen a pürésítés miatt kellő sűrűségű lett. Ha inkább darabosan fogyasztanátok, akkor viszont szükség lesz valamilyen sűrítési technikára. Én habarásra voksolnék (tejszínben liszt elkeverése csomómentesen, majd a forró csicseris léből rámerni a hőkiegyenlítés miatt, majd az egész mehet a csicseriborsókra, kevergetés míg kellő sűrűséget el nem érjük).
A csomagoláson szereplő utasítás alapján készítettem el a fasírtot: a poralapot elkevertem 240 ml meleg vízzel, hagytam állni egy keveset, formáztam kedvemre, majd olajban kisütöttem és melegen tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész főzelékem súlya 1819 gramm lett, ebben 1948 kcal, 92,7 gramm fehérje, 57,2 gramm zsír és 275,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 254,5 gramm) lett benne nekem.
A kész fasírtom súlya 411 gramm lett, ebben 981 kcal, 31,2 gramm fehérje, 40 gramm zsír és 124,4 gramm szénhidrát lett benne nekem.
Kérlek, vegyétek figyelembe, hogy ezek pusztán hozzávetőleges értékek!
Jó étvágyat!
Turmixolás nélkül, rántott csirkefalatokkal és rántott hagymakarikákkal
Elkészítettem turmixolás nélkül, teljes kiőrlésű búzaliszttel sűrítve, konzerves csicseriborsóból. Lényeges gyorsabban elkészíthető így, hiszen a konzerves/üveges változatban már puha a csicseri. Készíthető gluténmentesen is természetesen, ha valamilyen gluténmentes liszttel sűrítünk például teljes kiőrlésű barna rizsliszttel, hajdinaliszttel, kölesliszttel vagy ha nem fontos a felszívódás gyorsasága, akkor esetleg keményítővel stb. Keményítő esetén érdemes szem előtt tartani, hogy a főzés végén sűrítsünk vele (egy kevés hideg folyadékban elkeverve).
A konzerves csicseri levéből mousse készíthető, receptje ide kattintva elérhető.
A csirkemelleket vékony és kisebb darabokra, a vöröshagymákat vékonyabb karikákra szeleteltem és teljesen hagyományos módon (liszt, tojás, zsemlemorzsa) bepaníroztam, majd kisütöttem. Sütőben sütve egy egészségesebb változatot kaphatunk, hiszen kispóroljuk belőle az olajat/zsiradékot.