Bevezető
Az első elképzeléseimben úgy gondoltam, hogy ki fogom csontozni a csirkecombokat végül azonban elmaradt ez esetben, mert mint általában, most időszűkében voltam. De következő alkalommal igyekszem majd erre a lépésre is időt szakítani.
Durumtészta szerintem még a kezdő életmódváltóknak is megfelelő választás (nem javaslom rögtön a teljes kiőrlésű tészták próbálását), természetesen csak akkor, ha nincs gondunk a gluténnal. A legtöbb durumlisztből készült tészta tojásmentes, ráadásul állagra nagyon hasonlít a fehér lisztes társaihoz, ám felszívódás tekintetében lassabbnak mondható. Magát a lisztes is nagyon szeretem használni pékáruk esetében. Kiemelkedő a fehérjetartalma, így a tészta állagát javítja.
Ha teljesen gluténmentes ételt szeretnék felszolgálni, abban az esetben a durumtészta helyett el tudom képzelni mondjuk:
- basmati/barna rizzsel
- hajdinával
- kölessel vagy mondjuk
- quinoával
Hozzávalók
10 ml zsiradék (nálam napraforgóolaj)
1 nagyobb fej vöröshagyma (nálam 130 gramm a pucolt súlya)
1700 gramm csirkecomb (bőr nélküli súly)
500 gramm karfiol
250 ml 10%-os főzőtejszín
60 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt
1 liter víz
Fűszerek: 10 gramm só, 2 ek. metélőhagyma, 1 tk. Morzsolt rozmaring, ¼ tk. fekete bors, ½ teáskanál őrölt kömény
Elkészítése
leszedtem a csirkecombokról a bőrt. Kevés olajon üvegesre pároltam az apró kockára vágott vöröshagymát. Majd rárakosgattam a csirkecombokat és teflon alapú edényemben mind a két oldalukat alaposan megpirítottam. Hozzáadtam a karfiolt, majd felöntöttem vízzel. Megszórtam a fűszerekkel.
Mikor teljesen puhára főtt a hús, kimértem a főzőtejszínt, hozzákevertem csomómentesen a teljes kiőrlésű barna rizslisztet és ráöntöttem a karfiolos húsokra. Addig főztem, míg besűrűsödött. Majd forrón tálaltam tésztával.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya 2911 gramm lett, ebben 2935 kalória, 358 gramm fehérje, 105 gramm zsír és 89 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 75 gramm) lett nekem.
Jó étvágyat!