Az eredeti receptet Limara oldalán olvastam, ezt módosítottam s vált ehetővé inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek (is) egyaránt.
Hozzávalók
350 gramm teljes kiőrlésű liszt
150 gramm finomliszt
1 tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez
30 gramm friss élesztő
50 gramm zsiradék (nálam 40%-os zsírtartalmú margarin, de 20-25%-al is működik)
25 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer + opcionális, a briós tetejére egy kevés
30 gramm búzasikér – elhagyható, csak állagjavító-
300 ml tejszín (ezt, utóbbi alkalmakkor úgy módosítottam, hogy 175 ml (főző)tejszínt és 175 ml vizet használtam fel) vagy alacsonyabb zsírtartalmú tej
Töltelék
40 gramm zsiradék (nálam ez esetben szintén margarin)
kb. 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
10 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer
Elkészítése
a száraz hozzávalókat, a margarint és a tojást kimértem és a robotgép üstjébe mértem, a folyadékot lassan adagoltam, a liszt minőségétől függően elképzelhető, hogy kicsit több vagy éppen kevesebb folyadékot igényel a tészta. Akkor jó, ha a tészta lágy, de nem ragadós (szépen elválik az edény falától):
Én frissen tartó fóliával szorosan lefedve, 45 percet pihentettem.
Én ezt a mennyiségű tésztát 10 egyenlő részre osztottam. Egy ecset segítségével a kinyújtott tésztára kentem a fahéjas masszát, feltekertem, majd hosszanti irányban bevágtam a tésztát egy éles késsel és tekertem rajta, hogy megcsavarodjon. Így értem el, hogy a fahéjas réteg kifele a feltekerés után is látszódjon. Majd feltekertem briós formába.
Illetve a feltekerés így történt:
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, lekentem tojással, és megszórtam vékonyan por alapú édesítőszerrel. 25 perc alatt közepes lángon (villany esetében 180°C körül) megsültek.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
(a csökkentett zsírtartalmú margarinos és kevesebb tejszínes verzióra): a kisült súlyuk 937 gramm lett, ebben 2314 kcal, 94,1 gramm fehérje, 55,9 gramm zsír és 333,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 317,6 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Jó étvágyat!