Nem is kérdéses, hogy a nokedli egy szénhidrát-dús köretünk. Viszont a csirkepaprikást elképzelni is nehezemre esik mással. Bizony az inzulinrezisztenciával és életmódváltással kreativitást is kap az ember lánya/fia -ha addig esetleg nem volt-, így született meg a túró(s) nokedli ötlete. Így ugyan szénhidrátban-gazdag köretünk lesz, ugyanakkor fehérjetartalma is megnő, amely a szénhdirátok felszívódását is lassítja némiképp.
Hozzávalók
280 gramm teljes kiőrlésű liszt
120 gramm finomliszt
250 gramm túró
3 darab tojás -csak hogy szép sárgás legyen, kettővel is próbáltam, úgy is szuper-
5 gramm só -nálam himalájai-
körülbelül 300 ml víz
Elkészítése
semmi extra, a liszteket kimértem, összekevertem a túróval, majd ráütöttem a tojásokat, hozzáadtam a sót és szépen lassan adagolva a vizet, közben keverve elkészítettem a nokedlit.
Egy lábosban lobogó vízbe szaggattam, majd kiszedve 1 evőkanál zsiradékkal -elhagyható ha valaki nem szeretné, én extra szűz olívaolajat tettem rá- meglocsoltam, majoránnával megszórtam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek:
A kész túró(s) nokedlim súlya 1240 gramm lett, ebben 1818 kalória, 86 gramm fehérje, 38,1 gramm zsír és 263,7 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 253,2 gramm) szénhidrát lett benne nekem. A tápanyagértékek nagyban függnek a túrótól (zsíros, félzsíros vagy sovány). Én a fenti esetben félzsírosat használtam.
Jó étvágyat!