Csütörtöki nap volt és bizony elhatároztam, hogy császármorzsát fogok készíteni, úgy hogy az zömében lassú szénhidrátot tartalmazzon és egyben cukormentes legyen -az a recept még kísérleti fázisban van-, de mivel elsőnek készítettem bizony elszámoltam magam és kevésnek bizonyult a végeredmény. Így „született” meg aznap vacsorára a teljes kiőrlésű vajas croissant, aminek eredeti receptje ide kattintva olvasható.
Hozzávalók
245 gramm teljes kiőrlésű liszt (korábban 305 grammal készítettem)
105 gramm finomliszt (korábban 45 grammal készítettem)
50 gramm tejföl
170 ml 1,5%-os tehéntej
6 gramm só
10 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer
1 db tojás (nálam 70 gramm)
30 gramm búzasikér – elhagyható
7 gramm szárított élesztő (vagy 25 gramm friss élesztő)
a kenéshez 40-50 gramm margarin (ha fontosak a tápanyagértékek, akkor mindenképpen érdemes alacsony zsírtartalmú margarint választani ∼ 25%-os)
a kenéshez 1 db tojás
Elkészítése
minden száraz alapanyagot kimértem az robotgép üstjébe, majd miközben a gép dolgozott adagoltam fokozatosan a tejet/tejszínt a tésztához. A liszt minőségétől/márkájától függően, elképzelhető, hogy plusz folyadékot fog igényelni, én ez esetben minimális vizet adnék hozzá. Egy kifejezetten puha, de nem ragadós tésztát kaptam.
Akkor jó a tészta, ha szépen elvált az edény falától. Aki robotgéppel dolgozik, addig hagyja dolgozni a gépet, amíg a dagasztókarra szépen felcsavarodik a tészta. Nyolc egyenlő részre osztottam (de készítettem már hatra osztva is), majd mindegyiket kör alakúra és egyenlő nagyságúra nyújtottam.
Felolvasztottam a margarint és a lapokat egyenként megkentem.
Majd -ez esetben- hat egymáson lévő lapot kinyújtottam és igyekeztem nyolc ugyanolyan nagyságú háromszöget vágni.
Feltekertem, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, hagytam pihenni újabb 20 percet, végül vékonyan lekentem tojással őket.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon 25 perc alatt megsültek (villany esetében körülbelül 180°C).
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész súly 669 gramm lett, ebben 2021 kalória, 88,6 gramm fehérje, 70,9 gramm zsír és 236,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 221,9 gramm) lett benne nekem.
Frissítés! tejszínes-vizes változat
Kipróbáltam úgy is, hogy a tehéntej helyett 100 ml (főző)tejszínt + 70 ml vizet, valamint a tetejüket megszórtam összesen 50 gramm reszelt trappistával. 30 gramm olvasztott, csészés margarinnal kentem meg a kör alakúra nyújtott lapokat (ezzel csökkentve a zsírmennyiséget). Íme a végeredmény:
Hozzávetőleges/ irányadó tápanyagértékek
a kész kiflijeim súlya 700 gramm lett, ebben 1792 kcal, 86,1 gramm fehérje, 49,6 gramm zsír, 227,7 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 216 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Jó étvágyat!
G.-B. Melinda is elkészítette és küldött róla képet (köszönöm szépen):