Ez a tojásmentes piskóta gulyásleves (recept itt) után/mellé került az asztalra második fogásként. Igazi menzafogás volt aznap a vacsoránk és személy szerint nagyon élveztem. A piskóta tojásmentesen készült, hiszen Tomikánk még egyelőre nem ehet tojást.
Hozzávalók:
210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
90 gramm finomliszt vagy durumliszt
1 nagy csipet só
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
7 gramm sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál almaecet
1 rúd vanília kikapart belseje (elhagyható)
400 ml 1,5%-os zsírtartalmú tej
6 evőkanál olaj (nálam most napraforgóolaj)
Puding és 6 dl tej
Elkészítése: Bekapcsoltam sütőt és 180°C-ra állítottam. A liszteket, a sót, az édesítőszert, a szódabikarbónát, a sütőport kimértem robotgépem üstjébe. Majd egy külön tálba öntöttem a tejet, az olajat, a vanília belsejét és az ecetet. Mikor alaposan elkevertem a száraz alapanyagokat, utána hozzáöntöttem a folyadékokat és addig hagytam a gépet dolgozni, míg egyneművé vált a tésztám.
Mivel én egy kerámiatepsibe öntöttem az masszát, így nem kentem semmilyen zsiradékot alá, de esetleg érdemes lehet kikenni egy kevés margarinnal vagy olajjal a tepsink alját.
A forró sütőbe toltam a piskótát, közben pedig megfőztem a csokoládépudingot is. Én 1 decivel több folyadékkal készítettem, mert egy hígabb állagú eredményt szerettem volna. Az élvezetek fokozásáért adtam még hozzá 1 csapott evőkanál holland kakaóport.
A pudingot még forrón rámertem a piskótára, így volt igazán finom és maradt puha.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a kész piskótára (öntet nélkül): a kész süteményem súlya 724 gramm lett (91 grammos anyagveszteséggel számolva), amiben nekem 1833 kalória, 46 gramm fehérje, 85 gramm zsír és 210 gramm szénhidrát lett (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is ennyi).
Jó étvágyat!
Azoknak, akik fogyaszthatnak tojást: