Bevezető
Elképesztő, hogy mindennap képes lennék süteményt enni, főételből is jócskán az édes ételek jutnak eszembe, mikor a menüt tervezem -a Férjem egyik legnagyobb szomorúsága ezen a téren, mert Ő meg egy szelet sütikével el is telítődött egy hétre meglátásom szerint-. A héten brokkolikrémlevest készítettem és másodiknak egy tartalmasabb desszertet gondoltam, így született meg ez a kekszalapú, túrós-gyümölcsös sütés nélküli finomság.
De még a sütemény receptje előtt, a brokkolikrémlevest is megmutatom:
Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, egészen gyorsan végezni lehet vele, persze a hűtési időt leszámítva. Nekem körülbelül 3 órát pihent a hűtőben, de akár már előző nap is elkészíthető, ha szeretnénk előre dolgozni.
Tojásmentes sütemény, azonban ovo-lakto vegetáriánusnak nem mondhatom, mert zselatint felhasználtam a készítés során -ha rosszul tudom, javítsatok ki kérlek-. Ha mégis erre a süteményre esne a választásom egy ovo-lakto vegetáriánus megvendégelésére, akkor megpróbálnám agar-agarral besűríteni – de még nem próbáltam-.
Hozzávalók
280 gramm teljes kiőrlésű háztartási keksz (Detki, új receptúra alapján)
170 gramm margarin (25%-os kördobozos nálam)
250 gramm zsírszegény túró
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
1 csipet só
Fél citrom leve
250 gramm görög joghurt (10%-os)
10 gramm zselatin expressz
300 gramm meggy
220 gramm banán (nálam ez kettő darab)
4 dl víz
4 teáskanál zselatin (én a Horváth Rozi féle zselatint használtam)
Elkészítése
a háztartási kekszet ledaráltam, közben pedig a margarin felolvasztottam, hogy folyékony legyen. A darált kekszet és a margarint alaposan összekevertem, de érdemes óvatosnak lenni, mert a margarin az olvasztás során nagyon fel tud forrósodni! A zsiradékos kekszet lenyomkodtam a piteformám aljába -gondosan-.
» A túrót elkevertem a fél citrom levével, a csipet sóval, édesítőszerrel és a zselatin expresszel és a joghurttal. Rásimítottam a kekszes alapra.
» Én fagyasztott meggyet használtam, így azok már ki voltak magozva, erre nem volt gondom. A banánokat felkarikáztam. Tetszőleges formában lerakosgattam őket. Természetesen lehet más gyümölcsöt is választani, arra azonban mindenképpen érdemes figyelni, hogy a zselatin nem minden gyümölccsel „tud jól működni”, például a kivi sem nyerő párosítás!
» Közben feltettem melegedni 4 dl vizet, amihez mikor langyos lett hozzákevertem a zselatint. Addig főztem míg éppen gyöngyözni kezdett, majd félretettem és néhányszor megkevergetve megvártam, míg langyosra hűlt. Ráöntöttem a már elrendezett gyümölcsökre és hűtőbe tettem dermedni.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész süteményem súlya 1624 gramm lett, ebben nekem 2465 kalória, 91 gramm fehérje, 104 gramm zsír és 288 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva szintén ennyi) lett.
Jó étvágyat!